26/09/2021

Lituània contra Xiaomi

2 min
Cuesta

L’agència lituana de ciberseguretat, que depèn del ministeri de Defensa, assegura que els mòbils de la marca xinesa Xiaomi inclouen una funció que detecta i censura frases incòmodes per a l’estat xinès com “Llibertat per al Tibet” o “Visca Taiwan independent”. L’organisme diu que ha trobat en el model Mi 10T 5G fins a 449 expressions que les aplicacions de Xiaomi censuren automàticament. Aquesta funció està desactivada de fàbrica en els telèfons que Xiaomi ven a Europa, però creuen que es pot reactivar a distància. Com que han trobat un altre forat de seguretat en un mòbil P40 5G de Huawei, també xinès, han recomanat als ciutadans que no comprin cap telèfon de marques xineses i que, si ja en tenen un, se’n desfacin tan aviat com puguin.

Val a dir que l’avís lituà també menciona una suposada transferència de dades xifrades sobre l’ús del mòbil a un servidor de Singapur. Aquest detall, que -a diferència de la suposada censura- Xiaomi no ha desmentit, fa dubtar de la fiabilitat de l’anàlisi, ja que els mòbils de pràcticament totes les marques transmeten dades al fabricant si no és que el comprador ho desactiva en el moment de configurar-los. Tot plegat sembla vinculat al conflicte diplomàtic que Lituània manté amb la Xina per haver reconegut Taiwan com a estat.

Sempre he trobat sospitós que algunes marques xineses desconegudes fa poc estiguin ara en el rànquing de les més venudes, amb aparells excel·lents i preus tan assequibles que costa entendre’ls si no és que fan negoci amb alguna cosa més que el telèfon. En el cas de Xiaomi hi ha un detall interessant: el seu ascens es va iniciar just després de fitxar com a vicepresident Hugo Barra, anterior cap de producte de mòbils de Google i una de les persones que més sabien en aquell moment al món com explotar les dades dels usuaris.

Però potser no cal generalitzar: els lituans han examinat un mòbil de OnePlus, també xinès, i no hi han trobat res de sospitós.

stats