26/03/2022

Ni internet ni aigua calenta

2 min

Dilluns passat, a primera hora del matí, una de les màquines que treballen en l’ampliació de l’hospital de Granollers va tallar per accident alguns cables de fibra òptica troncal que fan arribar internet a les poblacions situades més al nord d’aquell punt, començant per Cardedeu, on visc. Com a conseqüència, dimarts em vaig haver de dutxar amb aigua freda.

L’explicació d’aquest efecte papallona a escala vallesana és que la incidència va deixar els abonats de fix de totes les companyies desconnectats durant més de 20 hores: la connexió no va tornar fins a la matinada de dilluns a dimarts. A casa tenim connectat l’escalfador d’aigua i altres electrodomèstics a endolls que segueixen una programació horària feta amb Alexa per aprofitar la tarifa elèctrica nocturna. Però Alexa no funciona sense internet, i com que dilluns al vespre no vaig pensar a endollar l’aparell directament, durant la nit no va funcionar. D’aquí la dutxa freda, que no practico ni al pic de l’estiu.

Naturalment, la meva anècdota és un dels molts problemes del Primer Món que cal relativitzar davant els casos de pobresa energètica aquí i la manca d’accés a l’electricitat en molts llocs del planeta. Però posa de manifest per una banda la necessitat de revisar els meus objectes connectats, i per l’altra la importància de disposar d’una connectivitat fiable i segura en aquesta nova era en què el teletreball s’imposa. No veure Netflix durant el tall no és cap drama, però moltes empreses i professionals no vam poder treballar normalment dilluns perquè quan tothom va fer el canvi, les dades mòbils es van saturar. Fins i tot hi ha una persona que havia de defensar la seva tesi doctoral des de casa per videoconferència, i davant la incertesa de si la connexió fixa tornaria o no a temps va haver de baixar in extremis a Barcelona per fer-ho des d’allà (tot i els nervis, li van posar un excel·lent cum laude ). L’estat espanyol presumeix de tenir la xarxa de fibra òptica més extensa d’Europa, però potser hauria d’assegurar que també estigui ben endreçada.

stats