09/01/2021

Ideologia i qualitat de la política

2 min

La ideologia política és un assumpte important que defineix les persones i que té una influència molt alta en la nostra vida perquè determina les polítiques públiques que ens afecten en el dia a dia. Com a empresària i com a ciutadana, mai diré que les ideologies no tenen sentit, que no existeixen dretes i esquerres o que la política només s’ha de pensar en termes d’eficiència. A més a més, crec que no es pot fer una bona política sense somiar, sense un propòsit.

Això no fa, però, que tot s’hagi de reduir a la ideologia política: de vegades la política s’assembla massa als esports, i em deixa la sensació que una persona que diu el que pensa no cal que justifiqui els seus arguments. Algú ho deia fa poc: com pot ser que a les xarxes socials hi hagi fake news que diuen exactament el que jo penso?

En aquests mesos s’ha demostrat no només que la ideologia té conseqüències a llarg termini en el funcionament de les institucions i els serveis públics, sinó que el més preocupant que es deriva de la crisi del covid-19 és la conclusió que tenim, en general, una política de molt baixa qualitat.

Manca transparència en les decisions i actuacions polítiques, això està clar, però també un sistema de rendició de comptes en el qual cada càrrec polític o cada parlamentari hagi d’acreditar la feina feta i evidenciar la seva competència per fer-la. No ens podem permetre, sincerament, estar governats per incompetents que tenen sempre alguna raó per atribuir a un factor extern allò que no fan o fan malament.

Tampoc podem tolerar que la mentida s’instal·li en la política i cal que castiguem les promeses incomplertes, les exageracions i manipulacions i en general els plantejaments poc seriosos. En una empresa no es permet. En definitiva, necessitem una mica de seriositat.

La pandèmia ens posa davant del mirall com a espècie i com a país. I en termes de política i administració, el que retorna aquest mirall no és gens engrescador.

stats