28/11/2020

La fórmula del ‘x 1,05’ per fer pressupostos

2 min

Estimat lector, si pensaves que en aquesta columna et parlaria dels pressupostos generals de l’Estat, estaves equivocat. Canvia de pàgina: aquí es parla de problemes de veritat. Bé, no exagerem: els que suposadament ens governen són capaços de crear un problema en qualsevol lloc. Del que en realitat parlaré en aquestes línies és dels meus problemes. Aquest any tan magnífic comença a acabar-se i molta gent em fa preguntes que no sé contestar. Jo també me les faig. ¿Farem aquest projecte l’any vinent? ¿Podrem reforçar aquest equip que s’ha quedat tan coix amb la retallada que hem fet pel covid? ¿Ens hem quedat curts amb la retallada i ens hem de fer encara més petits?

Ha quedat clar per a tothom que avui dia no es pot planificar més enllà de tres o quatre mesos vista, però els resultats són anuals i cal, vulguis o no, treballar a partir d’un pressupost, tant d’ingressos com de despeses. I aquí ve el meu problema: ¿quant ingressaré l’any vinent? ¿I quant he de gastar? Si mirem com s’assembla el pressupost que vaig fer fa tot just un any amb els resultats que donarem, m’entra el riure, però aquest és el primer any que aquesta diferència tan abismal està justificada. En realitat, per estrany que sembli, sempre he encertat més en els ingressos que en les despeses. Els ingressos lògicament són incerts (en el meu negoci pràcticament no existeix el concepte de cobrament recurrent), però les despeses són igualment difícils d’encertar. Al principi no sabia ni quines despeses comporta una empresa, i amb els anys he anat descobrint nous conceptes com indemnització per acomiadament, impost de recollida de residus, assegurança de responsabilitat civil o o li apugem el sou o marxa de l’empresa. El cas és que sempre acabes gastant més del que preveies.

El tip del dia? Multipliqueu sempre el total de les despeses per 1,05, 1,1 o 1,15. El business plan empitjora, però guanyem fiabilitat. Aquest any aquesta pràctica m’anirà millor que mai.

stats