25/03/2023

Escalfadors d’aigua digitals

2 min

Per cada missatge que envieu per WhatsApp i cada episodi que mireu a Netflix, un servidor consumeix energia en algun gran centre de dades. Bona part d’aquesta energia no és per fer funcionar els aparells, sinó per refredar-los. La refrigeració és una de les despeses principals de les infraestructures al núvol, i per això les empreses digitals tendeixen a instal·lar els centres de dades prop del mar o de rius, per tenir a l’abast aigua freda per refredar els aparells. Fa uns anys Microsoft va enfonsar al mar del Nord un contenidor tubular amb 800 servidors a dins i va comprovar que s’espatllaven menys que en una instal·lació terrestre.

La britànica Deep Green aborda el problema de manera diferent. Per refredar els servidors, busca llocs on hi hagi aigua que calgui escalfar. I un d’aquests llocs són les piscines climatitzades. Els ofereix instal·lar uns petits centres de dades de la mida d’una rentadora que contenen diversos servidors submergits en oli mineral que agafa prou temperatura per fer-lo circular per un intercanviador de calor que escalfa l’aigua de la piscina i la manté a uns 30 graus durant el 60% de la jornada. El propietari de la piscina no ha de pagar res. L’empresa es fa càrrec del consum elèctric de l’aparell, que forma part d’una xarxa distribuïda de supercomputació que es lloga per a tasques d’intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic.

Hi ha llocs on les llars es climatitzen amb canonades d’aigua i en el rebut de la calefacció es paga per la diferència entre la temperatura de l’aigua que t’arriba i la de l’aigua que retornes a la xarxa. En molts casos, l’aigua calenta procedeix de grans centres de dades. Això és poc habitual aquí –em consta una instal·lació d’aquesta mena al districte 22@ de Barcelona– però molt freqüent als països nòrdics. D’aquí que la finlandesa Nokia estigui adoptant el sistema als seus equipaments de xarxa per a operadores de telecomunicacions: ja tenia una antena de ràdio 5G refrigerada per aigua que s’aprofitava per a calefacció, i aquest any ho ha ampliat als aparells de xarxa que hi ha a dins dels armaris que veiem al peu de les antenes.

Quan vingui una telefònica a posar-vos una antena al terrat, demaneu-li que a canvi us escalfi la finca. Al preu que va l’electricitat, us sortirà més a compte que cobrar-los un lloguer.

stats