15/05/2021

Dònuts Gratis

2 min

Cervesa gratis per posar-te la vacuna. O dònuts gratis, 100 dòlars, dos dies de festa... Els nord-americans s’han posat creatius per lluitar contra els antivacunes amb uns incentius que sovint poden semblar còmics, fins i tot infantils i insultants. Veient aquesta llista d’ocurrències pensava que a Europa mai se’ns acudirien mesures d’aquesta mena. Potser perquè som el bressol de la civilització, però el cas és que tot això és una mostra de la practicitat dels nord-americans i, segurament, una de les claus del seu èxit econòmic en els darrers setanta anys.

La nostra naturalesa és donar trenta voltes a les coses. Un exemple: la reflexió constant sobre la importància de la indústria i sobre les polítiques industrials que, en un moment com aquest, es fa palès que no existeixen.

De vegades, a casa nostra sembla que les gestions més senzilles siguin com construir un arc d’església. La cultura burocràtica no és exclusiva de les administracions, sinó que les empreses també la patim. Com més gran et fas, més sistemes de reporting, de controlling o de validating (sí, m’acabo d’inventar una altra expressió en anglès) poses a l’estructura, i moltes vegades mates de retruc la creativitat, la velocitat i la facilitat per fer negocis.

L’altre dia vaig tenir una reunió amb uns empresaris que em proposen una aliança. És una empresa tan petita com la nostra que vol créixer i amb la qual tenim possibilitats de multiplicar. Però el moment d’oportunitat és ara i si no l’aprofitem passarà.

De vegades no és tan important el com, sinó el què i el quan. I tinc la sensació que en això tenim moltes coses a aprendre dels nord-americans. Mentre aquí ens barallem entre països per veure qui té més vacunes o entre autonomies per qui les posa abans, allà et regalen un dònut i ja parlen de deixar enrere mascaretes i tornar a la situació d’abans del covid.

Easy business. D’això sí que ens en falta una bona dosi.

stats