13/03/2021

Dels petrodòlars a l’hidrogen verd

2 min

L’Aràbia Saudita s’hi juga molt amb la transició energètica. La seva principal font d’ingressos és el petroli, però es calcula que el compliment dels objectius per combatre el canvi climàtic farà perdre als estats petroliers 13 bilions de dòlars d’aquí al 2040. I el regne àrab, com a principal productor mundial, en serà un dels més perjudicats. Per això s’ha proposat ocupar també la primera posició en la producció d’hidrogen verd per a l’automoció.

En el projecte de construcció de la megaciutat de Neom, que està previst que s’inauguri el 2025, s’hi inclou una planta eòlica i solar de quatre gigawats de potència total. Per posar-ho en perspectiva, les centrals nuclears catalanes d’Ascó i de Vandellòs generen tres gigawats plegades. La planta, de tecnologia alemanya, es dirà Helios i a més d’impulsar el funcionament de tota la ciutat, generarà prou hidrogen per exportar-ne. Costarà 5.000 milions de dòlars i d’espai per posar els molins i les plaques fotovoltaiques no en faltarà, perquè Neom ocuparà al desert gairebé tant de territori com tot Catalunya. S’espera que comenci produint 650 tones diàries d’hidrogen, que l’empresa nord-americana Air Products s’ocuparà d’exportar a països com Alemanya. Actualment generar un quilo d’hidrogen costa cap a cinc dòlars, però s’espera que a finals de la dècada baixi per sota del dòlar i mig, precisament gràcies a plantes com la saudita.

Parlar de propulsió amb hidrogen quan s’està proposant fabricar bateries prop de la fàbrica de Seat a Martorell pot semblar confús, però els dos tipus de propulsió són complementaris. L’hidrogen ja comença a ser competitiu en vehicles que no poden estar aturats tot el temps que cal per carregar una bateria, com ara camions i autobusos. Bloomberg calcula que amb la producció inicial de la planta saudita es podran fer funcionar 20.000 autobusos, dels tres milions que circulen al món. I es preveu que d’aquí al 2050, un de cada tres autobusos funcionarà amb pila d’hidrogen. O sigui que invertir en aquest gas sembla una bona aposta de futur.

stats