28/05/2022

Les dades en un estat radial

2 min

Google va engegar dijous la que anomena Regió Europa Sud-est 1 del seu núvol Google Cloud, formada per tres centres de dades situats a Madrid amb què atendrà clients de l’Estat com BBVA, Carrefour, Mapfre i Leroy Merlin. Més endavant està previst que entrin en servei, també a Madrid, instal·lacions equivalents de Microsoft, IBM i Oracle, fins al punt que només els centres futurs de Meta a Talavera de la Reina (Toledo) i Amazon Web Services a l’Aragó, prop d’Osca, aconsegueixen diluir la impressió inicial que la Villa y Corte està xuclant l’univers digital.

Cap d’aquests projectes vindrà a Catalunya. A més de l’efecte capitalitat, moltes grans empreses que seran clients dels serveis al núvol tenen la seu a Madrid. Convé recordar que Amazon posarà el seu centre de dades al mig del no-res a l’Aragó, per tenir-lo a mig camí entre els punts d’aterratge dels principals cables submarins que arriben a la Península, uns pel País Basc i l’altre per Sant Adrià de Besòs. I, esclar, les autoritats aragoneses han posat moltes facilitats a Amazon, començant pel preu del terreny (¿els sona la fàbrica de bateries per a cotxes a Sagunt?). Aquest és també un dels motius pels quals Meta, que inicialment volia instal·lar-se a l’Anoia amb més de 1.000 milions d’euros, acabarà anant a Toledo, tot i que en aquest cas també hi va influir la reticència d’algun municipi de la Conca d’Òdena a ampliar sòl industrial.

Però el nostre país no corre perill d’esdevenir un desert digital. Empreses menys populars, però molt importants, hi tenen projectes en marxa: Interxion a Sant Adrià, EdgeConnect a Sant Boi de Llobregat i una instal·lació al parc del sincrotró Alba que no avança més perquè la companyia elèctrica no hi proporciona prou energia. Quan el cable 2Africa de Meta aterri, abans de final d’any, el Govern oferirà als gegants digitals que s’instal·lin aquí, jugant la carta d’un atribut necessari per a serveis com l’streaming i el metavers, una millor latència de connexió que a Madrid.

stats