26/06/2021

Contractar 5G per no fer-la servir

2 min

Gràcies a l’aposta decidida de l’estat, la Xina continua encapçalant de manera molt destacada el desplegament de telecomunicacions 5G al món. Però les xifres de l’Acadèmia Xina de TIC corresponents al mes de maig mostren una anomalia curiosa: mentre que les tres grans operadores del país -i grans vol dir grans: segons GSMA Intelligence, només China Mobile té gairebé 950 milions d’abonats i més de 450.000 empleats- van sumar 31 milions d’abonats a serveis 5G, en el mateix període només es van vendre 16,7 milions de telèfons compatibles amb 5G. És a dir, gairebé la meitat dels nous clients de la tecnologia de telecomunicacions més nova no disposa d’un aparell per aprofitar-ne les prestacions.

L’explicació és senzilla: les telecos han fet campanyes molt agressives de captació de clients, i aquests s’hi acaben acollint tant si poden gaudir plenament d’aquesta tecnologia com si no. L’esmentada China Mobile, per exemple, ofereix als abonats de 4G 20 gigabytes mensuals per l’equivalent de 17 euros, mentre que els de 5G n’obtenen un 50% més pel mateix preu. Si es considera el conjunt dels cinc primers mesos del 2021, la desproporció no és tan acusada: el 83% dels clients de 5G sí que tenen un telèfon compatible. Però la caiguda de maig revela que no tots els consumidors estan ansiosos per estar a l’última, sobretot si això implica desembutxacar diners per canviar de telèfon. I és representativa del punt en què es troba el mercat en general: calen inversions enormes per desplegar les noves xarxes, però els abonats no tenen intenció de pagar més.

D’aquí que la indústria s’esforci, d’una banda, en rebaixar cost (Vodafone farà servir tecnologia oberta en les seves noves xarxes 5G), i de l’altra, en captar clients empresarials, més lucratius, i dispara en totes direccions mitjançant les nombrosíssimes proves pilot en curs. Tant un tema com l’altre seran protagonistes en el Mobile World Congress que comença demà dilluns a la Fira de Barcelona.

stats