09/12/2022

Consells per negociar el teu deute

2 min
oficina empresa

El deute del meu negoci està a tipus variable i amb la pujada de l’Euríbor estic molt preocupat. Algun consell sobre com plantejar la negociació amb el banc? Moltes gràcies!

Rubén, l’Hospitalet de Llobregat

Com bé dius, és una pre-ocupació, quelcom que no ha passat encara. Per tant, jugues amb avantatge i et pots preparar. La negociació és només una de les moltes accions que pots fer, però anem pas per pas: el primer és revisar les clàusules dels acords establerts amb l’entitat o entitats amb les quals has contret el deute. Independentment de si l’acabes negociant o no, t’interessa saber les condicions del contracte com ara l’amortització anticipada, la subrogació del deute o la cancel·lació anticipada. Necessites aquesta informació per plantejar diferents escenaris. Aquí comença el segon pas.

Aprofitant que estem a finals d’exercici fes una previsió d’ingressos i despeses del 2023. Si no és la teva àrea de confort, contacta amb una assessoria perquè et doni suport. L’ideal és crear tres escenaris o previsions: l’optimista, el realista i el pessimista. En l’escenari optimista fes una previsió d’ingressos i despeses en què es mantinguin les vendes i les despeses més o menys com en el 2022 amb un lleuger increment dels interessos. Per a l’escenari realista, planteja un increment significatiu dels interessos i, en el pessimista considera també una caiguda de vendes i altres contingències.

El tercer pas és dissenyar un pla d’actuació per a cada un dels escenaris, sobretot pel pessimista i el realista. En aquest últim pensa en accions per minimitzar les pèrdues; en el pessimista, per preservar l’empresa. Pensa en els diferents elements a negociar del deute, ja que no és el mateix reduir-lo que renegociar-lo. Per a aquest pas busca l’ajut d’assessors fiscals.

En definitiva, negociar un deute contractat no és fàcil i normalment és una carta més a jugar. La teva preocupació és garantir la sostenibilitat de l’empresa, i per fer-ho, necessitaràs més cartes a part de la negociació del deute.

stats