09/04/2022

Cinisme energètic

2 min

Des de dijous circula per la línia X1 (Francesc Macià-Glòries) de TMB el primer autobús públic impulsat per hidrogen. Sentint a Catalunya Informació les declaracions dels implicats, em van grinyolar les del responsable d’hidrogen verd d’Iberdola (el vehicle reposta en menys de 10 minuts en una hidrogenera de la companyia a la Zona Franca) dient que “necessiten” el suport de les administracions per estendre l’experiència. El director de comunicació de l’elèctrica faria bé de revisar les paraules dels seus portaveus, perquè es podria interpretar que a una empresa que va guanyar 3.884 milions l’any passat li calen diners nostres per promoure les renovables. Si l’home necessita finançament, millor que pugi al despatx del seu president, Ignacio Sánchez-Galán, el directiu elèctric més ben pagat de l’Estat, amb un sou de 13,2 milions el 2021.

Per ser justos, el cinisme és present a les dues bandes del debat sobre energia, i els nimbys (not in my backyard ) no perden l’ocasió de recordar-nos-ho. Fa uns dies, la plataforma que s’oposa al parc eòlic Tramuntana a la badia de Roses va publicar a Twitter una suposada simulació de l’aspecte que tindrien els 35 aerogeneradors marins des de les ruïnes d’Empúries. Deixant de banda que el tuit va tenir l’efecte contrari al que buscava, perquè moltes respostes suggerien que la instal·lació podria ser fins i tot una atracció turística, la imatge era tramposa.

Procedeix d’un vídeo (publicat a YouTube d’una associació de comerços de la zona) que mostra previsiblement com es veurà la instal·lació des de diversos llocs de la costa, però en realitat la mida dels molins hi és molt exagerada, sense tenir en compte la distància real ni tampoc la curvatura de l’horitzó. Molt més realista és la simulació interactiva que ofereix a la seva web l’empresa promotora, que a més permet triar el punt de vista i mostrar en alguns casos les delirants construccions a peu de platja i urbanitzacions amb vistes al mar que no s’assemblen gens ni mica a l’entorn de postal que els detractors del projecte diuen defensar.

stats