16/01/2023

El que Catalunya necessita d'Amazon

2 min
Amazon obrirà un centre a Rubí, la vuitena inversió a Catalunya

BarcelonaAmazon ha anunciat que tancarà el magatzem que té a Martorelles, assegurant que no té intenció d’acomiadar cap de les 800 persones que hi treballen. Tot i això, alguns mitjans ho han vinculat amb la retallada de 18.000 llocs de treball a escala mundial prevista per l’empresa i ho han qualificat de crisi. La veritat és que representen només un 1,2% del seu milió i mig que formen la plantilla, 12 vegades menys que el 15% dels empleats que acomiadarà Meta.

La derivada catalana no és positiva, perquè l’activitat del centre vallesà anirà a un altre de nova construcció a Saragossa. Però aquí no només queden altres magatzems, com el del Prat, que és el més gran d'Espanya i estratègic per la proximitat a l’aeroport, sinó que Amazon ha promès obrir, abans de l’abril, una altra instal·lació logística al Far d’Empordà, que, tot i estar robotitzada massivament, donarà feina a 1.400 persones. L’empresa té al districte 22@ de Barcelona un centre de desenvolupament d’intel·ligència artificial, i recordem que un altre magatzem català, a Castellbisbal, va ser el primer de l’Estat que va automatitzar.

Amazon obre i tanca contínuament magatzems per tot el món en funció de les necessitats del negoci. També de les facilitats que li ofereixen les autoritats, com fan totes les multinacionals, tecnològiques o no. Per exemple, el magatzem del Prat és en un terreny que la Generalitat va vendre a Amazon per 30 milions d’euros. Pocs anys després l’empresa ho va vendre per molts més diners al fons sobirà de Corea del Sud i ara hi és de lloguer. Probablement, el nou centre a l’Aragó forma part del mateix acord amb el govern regional per instal·lar a Saragossa i Osca tres centres de dades del núvol Amazon Web Services en condicions molt favorables, a banda dels avantatges geogràfics que té l’Aragó en temes logístics.

Ara el que ens hauria d’interessar és que Amazon instal·li aquí algun centre de dades per moure bits, aprofitant l’arribada de cables submarins internacionals a la costa catalana.

stats