13/12/2020

Potser algú s’ho hauria de fer mirar

2 min
Una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya.

S’acaben de publicar les dades de l’atur corresponents al mes d’octubre a la Unió Europea. El país amb un índex de desocupats més elevat és Grècia. Tenen el 16,8% de la població activa sense feina i estan ben lluny de la mitja dels vint-i-set països de la Unió Europea, que és del 7,6%. Els nostres veïns francesos estan situats al 8,6%, els italians al 9,8%, i els alemanys, sempre amb els deures fets, només tenen un 4,5% d’atur.

On se situa Espanya en aquest rànquing? Doncs competint amb Grècia per aquesta particular lliga dels desastres amb el 16,2%, que duplica amb escreix la mitjana europea.

Quan en aquests rànquings es parla de països com Espanya i Grècia, recordo sovint aquell curt acudit de l’Eugenio que deia així: “ Se reúnen las tres grandes potencias mundiales, España, Grecia y Portugal... ”. Que bo que era l’Eugenio! Directe a la jugular. I parlant de Portugal, ¿on són els portuguesos en aquesta classificació? Doncs a la mitjana europea, en el 7,5%!

¿Tan diferents són els models productius de Portugal i d’Espanya? Ens diuen que el problema és que aquests darrers mesos de pandèmia han afectat moltíssim el sector turístic. Potser per això Grècia i Espanya en pateixen. Però no sembla patir Portugal, que amb el seu Algarve també té una part molt important del PIB generat en el sector turístic.

Com s’explica, per tant, que Espanya tingui un 16% d’atur i que sempre lideri aquesta trista estadística? Quin és el model productiu pel qual s’ha apostat els darrers anys i que ara porta a aquests resultats? Potser no n’hi ha cap, oi? O potser el famós everything under the sun (tot sota el sol), amb tots els ous dins la mateixa panera. S’ensorra el turisme i pràcticament s’acaba la nostra economia. I així ens va ara. Potser algú s’ho hauria de fer mirar.

Per cert, Catalunya se situa en el 13%. També tenim deures! ¿I si, com fan les empreses bones, penséssim a preparar el pla estratègic 2050 per al país?

stats