15/05/2021

I ara ens quedarem a casa

2 min

Van passant les setmanes i a poc a poc anem recuperant la normalitat de la qual gaudíem fins al març de l’any passat. Però en aquest llarg període n’hem creat una altra, de normalitat. Mascaretes, distància i gel hidroalcohòlic per un costat. I, per l’altre, més e-commerce i sobretot teletreball.

Molts d’aquests nous hàbits desapareixeran durant les pròximes setmanes. Però d’altres es quedaran amb nosaltres perquè la pandèmia haurà accelerat i imposat, en pocs mesos, el que naturalment hauria succeït en anys.

Una enquesta recent feta als Estats Units i al Canadà presenta resultats molt contundents sobre el fenomen del teletreball. Només un 2% de tots aquells que ara teletreballen volen tornar a la seva vida d’abans. A casa diuen que no desconnecten, que treballen més hores, que tenen massa distraccions i que sovint els problemes tècnics els impedeixen rendir. Volen tornar al despatx!

En canvi, un 33% prefereixen un model híbrid en què hi hagi una mica de tot, dies a l’oficina i dies de teletreball a casa. La gran majoria, el 65% dels enquestats, declaren ben alt i clar que el que volen és continuar aplicant el model que ens ha portat el covid-19 i teletreballar des de casa seva.

Les raons per quedar-s’hi són simples. El 84% consideren que es perd massa temps anant de casa a la feina i que aquest temps és millor dedicar-lo a la família o a un mateix, i el 75% consideren que s’inverteixen massa diners en aquests viatges diaris. Quan les empreses ja comencen a planificar la tornada a l’oficina per just després de l’estiu, el 58% dels treballadors també afirmen que si no es manté el teletreball buscaran altres feines on en tinguin.

L’enquesta analitzada és feta al nord d’Amèrica i aquí potser som més socials i més de despatx, però salvant les distàncies geogràfiques i culturals, sembla que tampoc al nostre país tornarem a la realitat d’abans.

stats