07/10/2022

El problema dels mòbils no és el carregador únic

2 min
apple

El Parlament Europeu ha aprovat aquesta setmana una directiva que obligarà els fabricants de gairebé tots els dispositius electrònics amb bateria (smartphones, tauletes, auriculars, altaveus i d’altres) a adoptar el format reversible USB-C per al connector de recàrrega si volen vendre’ls a Europa. El ressò mediàtic que ha tingut la decisió només s’explica per la sobrerepresentació dels iPhones en el col·lectiu dels professionals de la informació: la pràctica totalitat dels mòbils amb sistema Android ja porten aquest tipus de connector, i només els telèfons futurs d’Apple s’hi hauran d’adaptar. Això, si és que la marca no s’empesca en els dos pròxims anys –l’obligació entra en vigor a finals del 2024, quan tot just haurà sortit a la venda l’iPhone 16– alguna manera de mantenir el lucratiu negoci dels accessoris mFi (made for iPhone) compatibles amb l’actual connector Lightning de format propi.

En tot cas, Apple no és l'única damnificada per la nova norma europea: aquesta també estableix la normalització dels sistemes de càrrega ràpida del mòbil, eliminant el principal argument promocional que marques emergents com Oppo i Realme fan servir per diferenciar-se dels rivals.

L’altre motiu de celebració de la benintencionada directiva és la suposada reducció de la brossa electrònica, perquè al poder aprofitar per al mòbil nou el carregador que ja tenim no ens caldrà comprar-ne un altre. Segons els promotors, això evitarà llençar 11.000 tones anuals de carregadors a Europa. Sona bé, fins que descobreixes que el total mundial de 56.000 tones només representa el 0,1% dels residus electrònics.

El gran problema per al medi ambient no són els carregadors, sinó els aparells que alimenten. I la solució és fer-los durar més temps. Les iniciatives d’autoreparació que Apple, Samsung i Google han engegat als EUA, posant peces de recanvi i eines de reparació a disposició dels consumidors, són un petit pas en la bona direcció. Però no semblen suficients: segons Strategy Analytics, el cicle mundial de renovació de telèfons l’any 2020 va ser de 43 mesos, però de cara al 2026 es reduirà a 39 mesos. Tant de bo no acabi baixant fins al mínim històric de 28 mesos de l’any 2013.

stats