01/01/2022

Un fracàs europeu de 106 M€

2 min

Les aplicacions mòbils per rastrejar els contactes estrets amb persones infectades havien de ser una eina clau per mitigar la propagació del covid, però un any i mig després només han servit per notificar 1,83 milions de contagis en el conjunt de la Unió Europea, un 5% del total de casos confirmats en els estats que han desplegat alguna d’aquestes aplicacions, que s’han fet servir entre poc i gens.

L’objectiu inicial era que les instal·lés el 60% de la població, però només Irlanda (74%) ha superat aquest llindar. A Espanya només un 17% dels ciutadans s’ha instal·lat el Radar Covid. Però és que no n’hi ha prou amb descarregar l’apli, també cal fer-la servir, i això no ha passat. Hi ha alguns exemples d’èxit on els mòbils han notificat un percentatge de casos entre el 26% de Dinamarca i el 10% dels Països Baixos, que han permès evitar milers de nous contagis. A Espanya la proporció baixa fins al 2% dels casos confirmats.

Els estats europeus han destinat 106 milions d’euros a crear aplicacions de rastreig, més les despeses per promocionar-ne l’ús. El cost per habitant varia molt entre països. Segons les dades de la Xarxa Europea de Periodisme de Dades publicades per eldiario.es, l’espanyol Radar Covid va costar quatre cèntims d’euro per habitant, molt per sota de l’euro invertit als Països Baixos. Dividint el cost pels positius notificats, cada notificació ha costat 26 euros a l’Estat, més de 90 a Alemanya i quasi 190 a Polònia. Però cadascuna de les 77 notificacions de contacte a Croàcia s’enfila als 1.700 euros. Vist així, encara ens n’hem sortit prou bé.

Però fa encara més ràbia que tot el dispositiu tècnic hagi fracassat sobretot per la desconfiança dels ciutadans. Per una vegada que disposem d’una eina tecnològica especialment útil ara amb la variant òmicron, no s’ha fet servir per una preocupació per la privadesa. Una mica incoherent veient la indiscriminada cessió de dades personals als gegants digitals dels EUA. Per fer-s’ho mirar.

stats