01/01/2022

Anem per feina, que farem tard

2 min

Doncs ja n’hem deixat un altre enrere. El 2021 ja és historia i probablement apareixerà als llibres que estudiaran els fills dels nostres fills. Quin any. Una onada darrere l’altra i així anar-hi anant fins a la sisena...

Malauradament, tot i que a tots ens agradaria girar full i dir allò d’“Any nou, vida nova”, sembla que ens tornem a trobar en un dia de la marmota del qual no acabem de sortir mai. A part del covid-19, una altra de les notícies que es va repetint sense parar és la de l’escalfament global de casa nostra, del nostre planeta. Els últims dies de desembre han marcat rècords històrics per les altes temperatures en molts indrets de la nostra geografia. A Alcanar, per exemple, van arribar als 25 graus dimarts passat. Va ser el rècord absolut d’una estació meteorològica amb 30 anys de sèrie històrica. L’endemà van caure una desena de rècords més.

El fenomen és lògicament global. A Alaska, un territori amb un clima subàrtic conegut pels hiverns llargs i gèlids, també han batut un nou rècord de calor i s’hi ha registrat una temperatura de 19,4 graus centígrads. És la més alta que s’ha vist mai en un mes de desembre, que normalment arriba com a molt a una mitjana diària de 8 graus negatius.

Any nou? Vida vella. El planeta se’ns escalfa i ningú no hi fa res. Només veiem la Greta Thunberg de tant en tant al telenotícies dient que farem tard i tots els polítics donant-li la raó i posant data per trobar-hi una solució. A vegades el 2030 i, quan el veuen massa a prop, ja ens hi posen el 2050 també.

La situació és ben semblant a la que denuncia la pel·lícula Don’t look up amb Leonardo DiCaprio (la podeu trobar a Netflix, No mires arriba en castellà), on, sense ànim de fer espòiler, només us diré que el món s’acaba i ningú s’ho creu.

¿I si aquest 2022 que acabem d’encetar ens convertíssim tots en nous i noves Greta al nostre petit nivell? Segur que faríem més feina que els que ens manen.

stats