23/01/2021

Andorra ja no és només el país dels Pirineus

2 min
Rubius al seu canal de Twitch

Diumenge passat parlàvem del gran èxit d’audiència que tenia en TheGrefg, un jove creador de continguts digitals dirigits als adolescents. No és l’únic. D’altres de la seva generació com Rubén Doblas, amb el sobrenom El Rubius, o bé Guillermo Díaz, que es fa dir Willyrex a les xarxes, també han aconseguit grans audiències. El Rubius, per exemple, compta amb 39,5 milions de seguidors.

Doncs bé, aquesta setmana ha estat moguda per a tots aquests nois. La raó? Willyrex viu a Andorra, The Grefg s’hi va traslladar el 2018 i El Rubius acaba d’anunciar que també s’hi instal·la. No són els únics i la raó és ben simple. A Andorra, a part de trobar-hi pistes d’esquí que no es poden acabar, només han de pagar el 10% d’impostos per les seves rendes. La diferència entre aquest 10% i el gairebé 50% que aproximadament pagaven a Espanya és, doncs, enorme. Andorra s’està convertint en “El país dels youtubers” en lloc d’“El país dels Pirineus”.

Les crítiques no han tardat a arribar i molts dels seus seguidors consideren que èticament i moralment aquests trasllats fiscals són reprovables. No seré jo el que digui que està bé el que fan aquests nois, però la diferència per al pressupost anual d’un estat entre uns quants youtubers aquí o allà és realment mínima.

El que fa de veritat la diferència és la fiscalitat de les grans empreses. Companyies que tenen les seves oficines, fàbriques i equips aquí. Empreses que venen i que guanyen diners a Espanya, però que instal·len una oficina en altres països europeus per comprar i vendre les seves matèries primeres i així traslladar d’un país a l’altre els beneficis generats. I, esclar, als altres països paguen menys impostos que a Espanya.

D’això alguns en diuen estratègia fiscal corporativa. Jo en dic dúmping fiscal acceptat entre socis europeus i és molt més greu que quatre youtubers més o menys egoistes.

stats