RETWEETS

Una allau de dades

Ho reconec: em fascinen els pronòstics sobre tecnologia a cinc anys vista, sobretot els que inclouen xifres específiques. Quan n’apareix un de nou, durant una temporada tots els gurus el mencionen a les seves presentacions per impressionar l’audiència sense saber exactament d’on ha sortit la xifra, i quan arriba l’any final del període considerat, les coses han canviat tant que ningú es pren la molèstia de verificar si la predicció s’ha complert.

L’últim pronòstic que m’ha arribat, de la consultora IDC, fa referència a l’enorme volum de dades que generem amb la nostra activitat digital. Un oceà de bits que alimentem sense parar de manera explícita, fent fotos amb el mòbil com si no hi hagués un demà, i implícita, amb el registre de les nostres transaccions i operacions. L’informe diu que actualment acumulem 32 zettabytes (ZB; un zettabyte és un bilió de gigabytes, un u seguit de 21 zeros), però que gràcies a la caiguda del preu de l’emmagatzematge, aquest volum creixerà a un ritme anual del 61%, fins a assolir els 175 ZB l’any 2025. Per fer més visible la magnitud: caldrien 12.500 milions dels discos durs de més capacitat que existeixen actualment per guardar 175ZB. Si més no, això és una gran notícia per als fabricants de discos, perquè la demanda supera àmpliament l’oferta: les empreses tenen previst despatxar només 42 ZB de capacitat durant els pròxims set anys, combinant els discos mecànics i els d’estat sòlid o SSD. Per això les unitats de cinta no només seguiran existint sinó que es faran més habituals, perquè són l’opció més econòmica per guardar grans quantitats de dades. Tot plegat, repartit entre centres de dades corporatius, servidors del núvol i dispositius d’usuari final.

Acabo amb dues xifres que m’han sorprès: segons IDC, més de la meitat de les dades existents l’any 2025 hauran estat generades pels objectes connectats de l’internet de les coses. Tot i això, aleshores cada humà portarà a terme gairebé 5.000 interaccions digitals al dia, davant les 800 que fem ara. Si us sembla, quedem d’aquí cinc anys i en tornem a parlar.