24/04/2021

Com acabar amb la competència

2 min

Les màquines que elaboren els McFlurry, els Sandy i altres postres gelades a la majoria dels restaurants McDonald’s, Burger King i altres cadenes de menjar ràpid del món són fabricades per l’empresa nord-americana Taylor. Es tracta d’uns aparells molt eficients, capaços de servir fins a 10 racions per minut, però també són cars i molt delicats. Si no es fan servir correctament s’espatllen sovint. Tan sovint que existeix almenys una web que, mitjançant un bot que simula comandes i les anul·la abans de pagar, estima en temps real quantes màquines de gelats hi ha espatllades en cada moment als EUA. Els franquiciats que volen assegurar-se la continuïtat dels ingressos que genera el seu aparell han de contractar a Taylor un servei de manteniment que costa milers de dòlars anuals.

Per estalviar-se aquest cost, centenars de franquiciats havien comprat a una petita empresa independent, Kytch, un petit mòdul -basat en el microordinador de baix cost Raspberry Pi- que s’endolla a dins de les màquines de Taylor i, a canvi d’una quota mensual més assequible que el contracte oficial de manteniment de la marca, intercepta els codis de diagnòstic d’avaries i els transmet per wifi al mòbil del responsable, suggerint en molts casos la manera de reparar-les, que pot anar des de revisar la quantitat d’un ingredient fins a netejar una peça, passant per ajustar els paràmetres d’un pas concret del procés de pasteurització o elaboració del gelat.

En observar la pèrdua d’ingressos, Taylor i la mateixa McDonald’s van començar a amenaçar amb tota mena de desgràcies els propietaris de les màquines així modificades, fins al punt que Kytch gairebé s’ha quedat sense clients. La petita empresa ha contraatacat als tribunals acusant Taylor de copiar el seu sistema amb un producte connectat propi, però té les de perdre. En el fons del conflicte hi ha la reclamació del dret a reparar els productes que compres, que afecta també mercats com el de la maquinària agrícola. En joc hi ha els lucratius serveis de manteniment i reparació.

stats