RETWEETS

Xips en recessió

Mentre que els polítics fan tota mena de filigranes verbals per no pronunciar la paraula maleïda del títol, per fer-se una idea del panorama en qualsevol sector econòmic va bé fixar-se en les xifres del seu mercat de primeres matèries o, en el cas dels productes tecnològics, de components electrònics. La consultora Gartner ja va assegurar al mes de juny que les vendes de xips al món baixaran un 9,6% en el conjunt d’aquest any respecte al passat. Ara s’han fet públiques les dades de IHS Markit i encara són més reveladores: durant el primer semestre del 2019, el mercat de semiconductors va disminuir gairebé un 14%, la caiguda més important des de fa una dècada, a l’inici de la gran, aleshores sí, recessió.

L’abast d’aquesta caiguda és general. Afecta totes les regions -entre el 12,6% d’Europa i el 20% dels EUA- i totes les indústries -des del 4,4% de l’automoció fins al 21,9% del processament de dades-. Tots els segments de producte ho estan patint, però el més afectat són els xips de memòria, que han facturat un 36,4% menys que l’any passat per una frenada en l’expansió dels centres de dades al núvol, els servidors empresarials i l’estancament de les vendes de telèfons mòbils. L’indicador més evident de la magnitud de la tragèdia és que 9 dels 10 fabricants més importants van perdre ingressos el semestre passat.

El més afectat és SK Hynix (34,7% menys), seguit per Samsung (33,4%) i Micron (29,2%), però altres firmes també estan patint davallades: més d’un 20% en el cas de Nvidia, especialista en processadors gràfics, i un 10,5% en el de Qualcomm, centrada en les telecomunicacions mòbils. L’única empresa que aconsegueix aguantar és Intel, el líder del mercat, que només ha baixat un 1,7% en vendes gràcies al bon comportament dels mercats industrials.

Veurem com acaba l’any, però que el fins ara pròsper sector de l’electrònica passi penúries no és bon senyal.