20/12/2020

Un Nadal cap a la 5G

2 min

Si heu demanat al tió, al Pare Noel o als Reis d’Orient que us portin un telèfon mòbil nou, probablement esteu dubtant si ha de ser un model compatible amb les xarxes 5G. Hi ha consumidors que ja han decidit que sí: tot i que el maleït coronavirus haurà fet caure un 8,5% les vendes mundials de smartphones aquest any, les de terminals 5G s’han disparat i ja representen un 15% del total, amb previsió que saltin fins al 27% el 2021 i continuïn guanyant més de deu punts percentuals anuals, fins a arribar al 73% el 2025, segons ABI Research.

Un dels factors que han potenciat aquest creixement és la ràpida disminució del preu dels aparells. L’any passat ja hi havia mòbils 5G, però tots eren de gamma alta i costaven 825 dòlars de mitjana. En canvi, des d’aquest estiu es poden comprar a la Xina telèfons 5G per menys de 300 dòlars, i el 2020 s’acabarà amb un preu mitjà de 600 dòlars, segons IDC. Els consumidors europeus ja comencem a notar la rebaixa gràcies als esforços de marques com Xiaomi, Vivo, Realme i Oppo per ocupar l’espai que Huawei està deixant lliure, mentre que Samsung i Apple fan les seves pròpies maniobres de reajustament de catàleg per tenir en 5G les seves posicions destacades.

Tot i això, l’evolució positiva dels mòbils 5G a escala global es deu sobretot a les vendes a la Xina i a Corea del Sud, on ja s’han desplegat massivament xarxes de nova generació: només a la Xina hi ha més de 700.000 antenes 5G. En canvi, aquí i a la resta d’Europa els incentius per comprar ara un mòbil 5G no són tan clars: per moderar la inversió, les operadores estan activant les noves xarxes molt selectivament o bé amb unes prestacions inicials no gaire diferents de la 4G, que ja és de molta qualitat. La realitat és que la 5G mostrarà el seu potencial en les aplicacions industrials, no en l’ús des dels smartphones. Si heu de canviar el que teniu, és bona idea que el nou ja sigui 5G. Però no cal que us afanyeu a canviar-lo específicament per poder tenir 5G.

stats