09/09/2017

Hem perdut el control de les nostres dades

2 min

L’empresa Equifax ha trigat cinc setmanes a reconèixer que uns intrusos van accedir a la seva base de dades de 143 milions de consumidors dels EUA. Tot i que representa un 44% de la població d’aquell país, la xifra pot semblar modesta si es compara amb els 412 milions de comptes que li van piratejar l’any passat a la web de contactes sexuals Adult FriendFinder, o amb els 1.000 milions de perfils robats a Yahoo el 2013. Però aquest nou incident és probablement el forat d’informació més greu de la història digital: l’arxiu d’Equifax no conté només identificadors d’usuari i contrasenyes, sinó també noms reals, dates de naixement, domicilis, números d’afiliació a la Seguretat Social i altres dades com l’historial de crèdit. Són dades que bancs, companyies d’assegurances i establiments comercials fan servir per confirmar que algú és realment qui afirma ser i decidir si li concedeixen un préstec o li obren una pòlissa, una informació que no es pot tornar a protegir canviant de contrasenya o de targeta de crèdit.

Equifax, que a Espanya gestiona el registre ASNEF de morosos, és un dels principals data brokers del món, una selecta categoria d’empreses que acumulen dades sobre particulars i empreses procedent de fonts diverses -per exemple, els registres d’impagaments o les targetes de fidelització dels supermercats-, la consoliden i la posen a l’abast dels clients interessats. La firma presumeix de tenir fitxats 600 milions de consumidors i 81 milions d’empreses, d’incorporar 60.000 dades per segon i de generar 158.000 milions de valoracions de crèdit cada mes.

El poder que acumulen Equifax i els seus rivals Experian i TransUnion és enorme, i fa por pensar què es pot arribar a fer amb aquestes dades. Entre els clients d’aquests recol·lectors de dades ja hi ha els gegants de la publicitat digital, que les poden creuar amb les que acumulen cada segon sobre la nostra activitat a les seves xarxes: on hem estat, quines webs visitem, amb qui estem connectats... No és exagerat afirmar que ens coneixen millor que nosaltres mateixos.

stats