L’EXECUTIVA AGRESSIVA

Empreses trencadores cap al futur

“Heu sentit a parlar de l’entorn VUCA?” Aquesta pregunta la van llançar l’altre dia en una xerrada. Només alguns n’havien sentit a parlar i jo n’era una. Si no sabeu què és, us ho miro d’explicar.

VUCA respon a les sigles en anglès de volatilitat (volatility ), incertesa ( uncertainty ), complexitat ( complexity ) i ambigüitat (ambiguity ). Va aparèixer a finals de la Guerra Freda i era utilitzat per l’exèrcit dels Estats Units com un terme estratègic per adaptar-se a qualsevol situació en territori bèl·lic. No m’imagino una fórmula més clara (i crua) per definir la situació en què es troba dia a dia una pime com la que dirigeixo.

Per fer front a aquesta situació tan angoixant, els estudiosos han creat fórmules molt genèriques, però interessants, sobre com ha de ser una organització. Visió de futur per plantar cara a la volatilitat; coneixement, formació i actualització per entendre la situació d’incertesa; claredat, simplicitat i senzillesa davant la complexitat, i agilitat i rapidesa contra l’ambigüitat.

La teoria diu el que sabem, una realitat duríssima i que cansa només de pensar-hi: no hi ha descans, no s’hi val a badar, dubtar o complicar-se la vida. El nostre entorn econòmic i empresarial és com un camp de batalla on l’única cosa segura és que no es pot donar res per segur. ¿No és normal que, sent així, molts vulguin fer-se funcionaris o buscar un lloc en una multinacional de les de tota la vida?

Entre amics sempre dic que a la meva generació (els nascuts a principis dels 80) no ens ha tocat cap revolució ni cap canvi polític interessant, i no hem trobat cap ideologia de les que enamoren. Els nostres pares van fer el gran canvi polític i nosaltres hem disfrutat del resultat. Però podem fer una cosa: viure amb passió una vida professional plena. Inventar el futur creant empreses que trenquin amb les coses establertes. Aquesta és, si més no, la meva moguda en aquest entorn VUCA.

Més continguts de l'emprenem