13/12/2020

Anuncis al mòbil: toca reiniciar

2 min

La publicitat digital, sobretot al mòbil, ofereix unes possibilitats de segmentació impensables en els suports tradicionals, i en això es basa el seu èxit. Però el model de negoci és pervers, perquè la personalització extrema que la fa tan eficient es basa en un rastreig cada cop més intrusiu dels consumidors. Quan el rastreig desapareix, tot l’entramat es desmunta. Per això els anunciants i la indústria del màrqueting digital es veuen abocats a l’abisme des que Apple va anunciar que iOS 14, la versió actual del sistema operatiu dels iPhone, protegirà la privadesa dels usuaris demanant-los si volen ser rastrejats per cadascuna de les aplicacions que fan servir. Com que és previsible que pocs ho acceptin, els creadors d’aplicacions i serveis que depenen dels anuncis, amb Facebook al capdavant, hi han reaccionat indignats.

Apple va acceptar endarrerir uns mesos l’activació de la nova funció però Craig Federighi, vicepresident d’enginyeria de software, va confirmar dimarts en un congrés europeu sobre protecció de dades que la salvaguarda es començaria a aplicar aviat i els productes que no la respectin seran retirats de l’App Store. Això afectarà sobretot els EUA, on la meitat dels consumidors fan servir l’iPhone. Però pot marcar un punt d’inflexió en el grau d’intromissió personal del negoci publicitari digital, sobretot quan els compradors de mòbils Android comencin a demanar-se si el preu barat d’algunes populars marques xineses d’altes prestacions amaga una cessió poc clara de dades personals.

Facebook faria bé d’anar revisant les seves pràctiques, que sovint passen ratlles vermelles molt clares. TikTok es gasta cada any 1.000 milions de dòlars en publicitat a la xarxa social de Zuckerberg. Un reportatge de Buzzfeed ha revelat que Facebook tenia fins fa poc el seu algoritme de recomanació configurat per promoure entre els usuaris mascles de mitjana edat els vídeos de TikTok amb noies adolescents remenant el cul. Es pot ser més brut?

stats