Empreses 26/05/2013

Un nou cereal més saludable i resistent

La 'spin-off' catalana Agrasys intenta comercialitzar el tritordeum, un cereal de nova creació apte per a la producció ecològica

Andrea Rodés
2 min

Al món hi ha desenes de cereals, però l'ésser humà en consumeix només un grapat, com el blat, el blat de moro i l'arròs. Amb la idea de trobar un cereal més resistent a fenòmens com la sequera, les epidèmies i les altes temperatures, el científic de l'Institut d'Agricultura Sostenible (IAS) de Còrdova Antonio Marín va començar a creuar diverses varietats de blat dur i ordi fins que va topar amb una planta que el satisfeia. Es tracta del tritordeum, una nova espècie de cereal apta per al consum humà que, 35 anys després, intenta comercialitzar l'empresa catalana Agrasys.

Saludable i bo

"Els cultius moderns tenen una variabilitat genètica molt reduïda i això limita el seu rendiment. El tritordeum no només és més resistent, sinó que reuneix les característiques saludables de l'ordi silvestre, un cereal ric en fibres i proteïnes", explica Pilar Barceló, cofundadora d'Agrasys i membre de l'equip del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) que ha estat al darrere del desenvolupament del tritordeum. El 2006 Barceló i sis socis més van crear una spin-off del CSIC per trobar una sortida comercial a aquest nou cereal. Amb més de 2 milions d'euros invertits en els últims 6 anys -incloent-hi les aportacions pròpies dels socis, un fons estatal Neotec, un préstec de la Generalitat i la participació de l'empresa de capital risc Uninvest- Agrasys ha aconseguit despertar l'interès de diversos productors de pa i fleques gurmet, que valoren les propietats dietètiques del tritordeum, però sobretot "el seu gust i textura agradables", diu Barceló. "Des del principi teníem molt clar que un nou producte saludable només tindria sortida al mercat si el gust era bo", afegeix Barceló, que l'últim any s'ha dedicat a demostrar al sector flequer que la farina del nou cereal és apta per fer productes de pastisseria. Per garantir el subministrament massiu de farina, però, s'han hagut de "posar a conrear", diu l'emprenedora. Actualment, Agrasys té acords amb productors de gra a Castella, Andalusia, Catalunya i Itàlia, i disposa de prop de 250 hectàrees de tritordeum conreades. En total, calculen que hauran sembrat unes 700 tones de cereal, la major part de les quals es destinaran a la producció de llavor (Agrasys reté un royalty al productor per aquesta operació).

Pocs fertilitzants

"Ens volem posicionar com un cereal d'alta qualitat, saludable, en la línia de l'espelta i el kamut", explica Barceló. Una tona de blat normal es ven a 300 euros, mentre que la de tritordeum es mourà al voltant dels 1.100 euros, "un preu que permet un marge prou atractiu per fidelitzar els productors de gra", diu Barceló. Aquests són els que tenen poder de negociació per introduir el cereal als fabricants de pasta, com Barilla.

A part de les propietats saludables, tritordeum és un cultiu amb bona resistència a patògens, i que necessita poca aigua i pocs fertilitzants, cosa que el fa apte per als sistemes de producció sostenible i ecològica.

stats