‘PORCA MISERIA’

R+D? No tot és tecnologia!

S’ha acabat el Mobile World Congress i no s’ha acabat el món (això només passaria si Madrid s’endugués la fira). Tampoc s’acaba la sensació de culpa que tenim nosaltres, ciutadans de països com Espanya i Itàlia, on la inversió que dediquem a la recerca i el desenvolupament (R+D) és vergonyosa si la comparem amb altres estats.

Ens situem en la franja baixa (1,0% del PIB a Itàlia, 1,2% a Espanya), no res en comparació amb Suècia (3,7%) o el Japó (3,3%). Opino, però, que aquest índex té llacunes i no explica la realitat de països com els nostres, on el desenvolupament no està lligat en exclusiva a la tecnologia vera e propia.

Resultats com el del sector alimentari italià, que ha arribat a duplicar el valor en els últims deu anys (36.800 milions d’euros el 2015) no s’explicarien sense una forta innovació en el sector. Passa el mateix amb el turisme a Catalunya, el turisme. Confiem-hi, doncs! Els índexs no ho expliquen tot i, cosa pitjor, sovint són instrumentalitzats per fomentar la inversió pública en determinats àmbits.