El nivell del crèdit encara recula

Difícilment recuperarem el pols si no es normalitza la situació del crèdit bancari. Les entitats financeres catalanes i espanyoles no tancaran la seva reestructuració si no obren l'aixeta. Una altra cosa és que, quan ho puguin fer, els preus d'un préstec siguin prohibitius. La situació no millora, perquè l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE) ha emès una nota aquesta setmana en què es queixa que Espanya empitjora en la facilitat d'accés al crèdit. El comunicat ve avalat per les dades de l'informe del Banc Mundial ( Doing business 2014 ), que reflecteix que el mercat espanyol ocupa el lloc 55 en la classificació mundial de facilitats creditícies, cosa que suposa que ha reculat tres posicions respecte al lloc 52 que representava fa un any. Sobre un total de 189 economies recollides, el primer lloc en accés a un préstec el comparteixen el Regne Unit i Malàisia. Singapur, Hong Kong i els Estats Units ocupen amb Letònia i Polònia el tercer lloc.

Hi ha algunes sorpreses, com les d'Irlanda (amb prou feines acaba de sortir d'un rescat europeu) i Romania, que figuren en el lloc 13 del rànquing, o Alemanya, que no apareix fins a la posició número 28. També és curiós que països tan avançats i que sempre es posen com a exemple a seguir com Suècia, Finlàndia, Estònia, Eslovàquia i Croàcia se situïn en una franja intermèdia. Així doncs, Espanya cau fins al lloc 55, en el mateix paquet que França (una sorpresa, també), Xipre, Hongria i la República Txeca. Només per darrere s'hi situen Portugal, Bèlgica, els Països Baixos, Grècia, Eslovènia i Malta.

Les proves d'estrès que han de fer aquest any els principals bancs europeus, tot i ser necessàries, no fan més que distreure el seu negoci tradicional, que és senzillament prestar diners i recuperar-los amb un tipus d'interès raonable. Perquè potser les entitats financeres ja són prou solvents.