FARMACÈUTICA
Empreses 13/09/2015

El model de La Fageda aplicat al laboratori

La Fundació DAU ocupa persones amb trastorns mentals i està en plena expansió: prepara una inversió per fer el salt cap a la certificació de fàrmacs

E.f.
2 min

La fundació privada DAU és un aliat de la indústria farmacèutica i cosmètica catalana que s’encarrega de les fases finals de producció i envasat dels productes. La seva singularitat és en l’objectiu social que hi ha al darrere: la inserció de treballadors que pateixen malalties mentals, principalment esquizofrènia. Després de convertir-se en un centre especial de treball (CET) fa nou anys, el laboratori prepara una inversió de mig milió d’euros per fer un salt endavant i oferir uns serveis de més valor afegit als seus clients, assumint tasques d’anàlisi que els laboratoris volen externalitzar, explica a l’ARA la seva directora, Anna Cohí.

La nova unitat de negoci ha començat a funcionar gràcies a un acord amb la multinacional Accord Healthcare, amb qui han pactat el primer projecte. La feina consisteix a analitzar i certificar lots de productes farmacèutics que arriben de fora de la Unió Europea però que han de vendre’s a Espanya (o dins del mercat comú) i, per tant, complir amb la normativa sanitària. Aquesta tasca, segons Cohí, suposa un grau més de responsabilitat per a DAU i també ha permès una millora de les qualificacions dels treballadors que les han de dur a terme. Cohí diu que ja negocien tres acords més. La posada en marxa d’aquesta unitat ha propiciat contractacions i elevarà un 25% la facturació de DAU, que aquest any espera arribar als dos milions d’euros, segons Cohí. Els ingressos totals, sumant les subvencions que els pertoquen com a CET i altres projectes socials, seran de 2,5 milions d’euros.

La Fundació DAU té uns orígens que recorden, almenys en part, els del fabricant de iogurts La Fageda, a la Garrotxa, tot i que en aquest últim cas l’empresa és una cooperativa. Si Cristóbal Colón va ser el metge de psiquiatria que va impulsar la fabricació dels iogurts al bell mig de la fageda d’en Jordà, Anna Cohí va ser la psicòloga clínica impulsora de DAU a Barcelona el 1992. Explica que la idea va sorgir d’un grup de pares que buscaven una via d’inserció laboral per als seus fills un cop havien acabat un període de teràpia amb Cohí.

DAU va ser la via per normalitzar la vida d’aquests pacients, explica la directora. Ara hi treballen unes 70 persones. Cohí s’enorgulleix que molts empleats poden fer el pas cap a l’empresa ordinària després d’una primera experiència a DAU per adquirir rutines, eines laborals i socials i confiança. “La gent té la imatge que ocupar aquestes persones surt car i no és cert; per cada euro que rebem de les administracions, en generem 3,6”, remarca Cohí.

stats