Empreses 27/10/2013

Els mòbils, un club cada cop més petit

i
Albert Cuesta
2 min

"Vols seguir venent aigua ensucrada o prefereixes venir amb mi a canviar el món?" Segons la llegenda, això li va dir Steve Jobs l'any 1983 a John Sculley per animar-lo a deixar la direcció de Pepsi i emportar-se'l a Apple. Doncs es veu que els deu anys que Sculley es va passar al càrrec de l'empresa de la poma -els set últims, després d'expulsar Jobs- li van deixar el cuc de la tecnologia, perquè des que el van fer fora, ha invertit en diverses empreses del sector. Segons el diari canadenc Globe and Mail , el seu pròxim objectiu és BlackBerry. Si fa unes setmanes es donava per fet que aquest fabricant seria comprat per un grup d'inversors locals amb Prem Watsa al capdavant, aquests dies li han sortit més pretendents. A més de Sculley, també la xinesa Lenovo -que ja va comprar el 2005 la divisió d'ordinadors personals d'IBM- s'ha interessat per la situació financera de BlackBerry de cara a presentar una oferta per l'empresa.

Sembla, doncs, que alguns dels atributs de la firma canadenca segueixen tenint atractiu per a altres gegants del sector. Per exemple, la seguretat: quan s'ha sabut que els EUA havien espiat les converses telefòniques de mandataris europeus, les imatges d'Angela Merkel mostrant un mòbil BlackBerry xifrat han fet pujar l'apreciació de la marca.

Via adquisicions, les tecnologies mòbils es van concentrant en menys mans. Google va absorbir els mòbils de Motorola, Microsoft ho farà amb els de Nokia i ara Bloomberg assegura que HP ha vist la possibilitat de fer calaix venent les patents que va adquirir fa tres anys amb la compra de Palm, una de les operacions més mal gestionades de la història. La penúltima empresa on es veu moviment és la taiwanesa HTC, que segons diverses fonts està negociant externalitzar la producció per reduir cost després de presentar les primeres pèrdues de la seva història.

stats