Empreses 04/05/2014

El mòbil, un món a dues velocitats

Els nous processadors de 64 bits faran alguns models de ‘smartphone’ inassequibles

Jordi Sabaté
3 min

És possible que l’últim iPhone presentat, el 5S, sigui història d’aquí a la tardor, segurament superat per un nou model amb millors característiques. Però el que és segur és que una característica que es va introduir amb aquest model perviurà a partir d’ara a tota la sèrie i és possible que suposi a la llarga un canvi disruptiu en aquests aparells; si bé no directament en l’experiència d’usuari, sí en la capacitat per fer noves funcions. Es tracta dels processadors amb arquitectura de 64 bits.

Màrqueting o assaig ?

Fa menys de deu anys parlar d’aquesta arquitectura de processador en un ordinador eren paraules majors, quan gairebé tothom funcionava amb processadors de 32 bits, que és menys de la meitat de capacitat. És complex explicar aquí quina és exactament la diferència entre les dues arquitectures, però en termes generals es tracta d’un salt qualitatiu més que quantitatiu, que permet, per exemple, jugar a videojocs de gràfics complexos amb una gran fluïdesa i definició de pantalla, o executar càlculs complicats en pocs mil·lisegons.

Si ja el 2008 Microsoft va fracassar en presentar una versió de Windows Vista per a 64 bits perquè la demanda del mercat d’ordinadors de tal potència era molt baixa, sorprèn que el setembre passat Apple presentés ni més ni menys que un telèfon amb aquesta arquitectura en un processador. Més quan va quedar palès que, almenys en l’actual model, aquest excés de potència no serviria per a gaire, perquè no anava acompanyat d’una memòria RAM capaç de treballar al mateix ritme.

La RAM és com la sala d’espera de les dades abans d’entrar al processador, així que marca el compàs de la velocitat de processament; si és petita, poc hi fa que el processador sigui un Ferrari. Ara bé, la jugada d’Apple està destinada a crear un precedent de cara a les exigències que l’amplada de banda mòbil tindrà en el futur immediat, especialment gràcies al ràpid desenvolupament de la tecnologia 4G.

Qualcomm en pren nota

Android no ha volgut quedar-se enrere en aquest camp, i si bé els principals models presentats a Barcelona durant el passat MWC no incloïen la nova arquitectura, Qualcomm, que al setembre va titllar l’aposta d’Apple de “pur màrqueting”, ha canviat d’opinió i ja té a punt diversos models a 64 bits. Qualcomm és el principal proveïdor de processadors per als mòbils amb Android. D’aquesta manera, cada dia és més possible que el futur de la telefonia mòbil s’escrigui en 64 bits. Però, què implica això?

La necessitat d’incloure aquesta arquitectura de processadors està directament relacionada, encara que no només, amb dues noves tecnologies que suposen un gran avenç en els seus respectius camps: 4G i 4K. La primera fa referència a les noves amplades de banda mòbil, fins i tot més grans que les de xarxa fixa als llocs amb bona cobertura. La segona es refereix a la ultra alta definició de les imatges de vídeo que s’està imposant en els televisors.

La combinació de les dues significa vídeo i televisió al mòbil i en mobilitat. Fins i tot pot implicar l’emissió en directe d’un esdeveniment en alta definició -per a tot tipus de pantalles- i usant només un mòbil. Això podria suposar una nova revolució tecnològica i social que se sumaria a altres possibilitats de les xarxes 4G, com escoltar en streaming música de Spotify al cotxe o poder treballar sense problemes en un ordinador o una tauleta en un avió o un trajecte d’AVE.

Però per poder fer totes aquestes tasques es necessita un processador amb un gran múscul, i més quan es tracta de moure vídeos de gran definició i, per tant, de molt pes. La tecnologia 4K, present en diversos mòbils amb Android de gamma alta, com l’Xperia Z2 o el LG G Flex, absorbeix una gran quantitat d’espai en la memòria RAM i obliga a treballar amb el processador al límit. Tant hi fa quants nuclis tingui el processador: si la seva arquitectura és de 32 bits, sempre es veurà superat. En altres paraules: per poder fer determinades funcions es requereix connectivitat 4G i processadors de 64 bits.

Dos mons

En el futur aquestes característiques seran a la majoria de mòbils de gamma alta, però no queda clar que siguin a la resta de gammes d’Android, el gruix d’aquest sistema operatiu. La raó és que es tracta de tecnologies que encareixen el mòbil, ja que impliquen inversió, desenvolupament i innovació constant, cosa que per força s’ha de reflectir en el preu del producte final.

És possible que en el futur tinguem un primer món amb s martphones de gamma alta, accés 4G, definició d’imatge 4K i altres capacitats sorprenents, i un segon món fet de mòbils de menys potència i menys preu, amb accés 3G, definició HD i funcions molt més limitades. I probablement no seran mons dividits geogràficament sinó que habitaran un mateix lloc.

stats