MOBILITAT
JORDI SABATÉ

¿El mòbil gran es menjarà la tauleta?

El mercat de les tauletes s’ha desaccelerat significativament durant el 2014 mentre creix l’oferta de mòbils de pantalla superior a les cinc polzades

EDMON DE HARO Zoom

El mòbil creix i no només en vendes, també en dimensions. A mesura que la demanda augmenta i les vendes es disparen, la superfície de pantalla dels smartphones creix amb models que superen les cinc polzades i fins i tot entren en el camp de les tauletes, cosa que ha fet que baixin molt les vendes. Almenys així ho assegura un estudi de la consultora NPD DisplaySearch.

Aquesta teoria es veuria confirmada amb els resultats del tercer trimestre de l’any que Apple va presentar fa unes setmanes, segons els quals les vendes de l’iPad han sigut tres milions d’unitats més baixes del que s’esperava. A més, segons la consultora, tot i que s’esperava que el 2014 el mercat de les tauletes creixés un 14%, només ho farà un minso 2%, i marca una tendència de desacceleració en el sector que coincideix amb l’auge d’una nova categoria de mòbil anomenada phablet, contracció anglesa de les paraules phone i tablet.

Amb una superfície de pantalla d’entre les cinc i les set polzades, les phablets són unes tauletes més petites que permeten trucar i tenen connexió permanent a les xarxes de dades 3G i 4G. Aquesta nova gamma sintetitza molt bé una realitat i un dilema que hi ha avui al món de la tecnologia. La realitat: els usuaris volen els aparells grans i fins i tot la sempre independent Apple s’ha avingut llançar una phablet, l’iPhone 6 Plus. I el dilema: les phablets es menjaran les tauletes?

És evident que si el mercat tendeix als smartphones amb una mida de pantalla mínima de 4,7 polzades, que és la superfície que té l’iPhone 6, és perquè els usuaris ho demanen. Samsung, Acer, LG i Sony, a més dels fabricants xinesos, fa anys que segueixen la tendència i només Apple s’ha resistit a acceptar-la. Fins ara. Les raons d’aquesta demanda poden ser molt variades, però una de molt òbvia és l’ergonomia. Encara que siguin telèfons que no caben tan bé a les butxaques com els de petit format, la seva pantalla els fa més còmodes per a dues funcions vitals en tauletes i ordinadors: llegir i escriure.

Una altra raó és la unificació de funcions tecnològiques en un sol suport. Els mòbils grans permeten emmagatzemar arxius i reproduir música, fer fotografies, gravar vídeos, fer-lo servir com un GPS, etc. Són una mica més que una tauleta petita: són un ordinador de butxaca amb càmera de fotos. En definitiva, el que sempre hem somiat.

Una tercera raó és la portabilitat: diversos estudis indiquen que el temps de connexió dels usuaris augmenta exponencialment, de manera que el futur passa pel que es coneix com a altiplà de connexió permanent. És a dir, al final passarem tot el dia connectats d’una manera o una altra. És lògic pensar que per arribar a aquest altiplà necessitarem suports lleugers, prims, amples i que càpiguen en una butxaca -almenys d’americana- o a la bossa.

Aquestes raons expliquen la caiguda en el ritme de vendes de les tauletes? S’estima que aquest any se’n subministraran 254 milions d’unitats, enfront de les 197 que es van vendre el 2013, però lluny dels 265 milions que els fabricants esperaven col·locar. Ara les estimacions per al 2015 són aventurades, tot i que és gairebé segur que no s’arribarà als 470 milions d’unitats que estaven planejats per un estudi de Gardner realitzat l’any passat.

NO OBSTANT AIXÒ, fonts del sector relativitzen aquesta caiguda i asseguren que també es deu al fet que les tauletes es renoven menys que els mòbils. Es calcula que la vida mitjana d’un mòbil està entre els dos i els tres anys, amb un canvi forçat en part pel ritme d’actualitzacions del sistema operatiu, però també pels atractius avenços que aporten les successives novetats que van apareixent. A més, moltes vegades s’adquireixen els nous models a preus subvencionats per les operadores de telecomunicacions.

En canvi, les tauletes es mantenen molt estables pel que fa a innovació -que se centra sobretot en la definició de la pantalla i la millora dels seus processadors- i no tenen subvencions. Potser per això el seu ritme de renovació és més llarg i abraça un període de quatre a cinc anys, cosa que no significa necessàriament que siguin objectes en perill d’extinció. Segons NPD DisplaySearch, les tauletes de més d’onze polzades sobreviuran com a suport per a la reproducció multimèdia i també per als videojocs. Menys sort tindrien les de menys superfície, que serien devorades per les phablets.