NOVES IDEES
Empreses 10/02/2013

La millor amiga dels diabètics: una aplicació per a mòbils

Jordi Sabaté
3 min
La millor amiga  dels diabètics: una aplicació per a mòbils

Fa dos anys Víctor Bautista no tenia ni idea que era diabètic. Certs símptomes el van dur a la consulta del metge, on se li va diagnosticar la malaltia. A partir de llavors la seva vida va canviar: es va veure obligat a portar un control estricte dels nivells de glucosa a la sang i a administrar-se insulina en intervals fixos de temps. Les funcions que abans feia el seu pàncrees de manera natural va passar a assumir-les un dietari que ell mateix controlava i un full de càlcul dels carbohidrats -precursors de la glucosa- consumits.

En condicions normals, el pàncrees llegeix els nivells de glucosa que té la sang i, en funció d'aquests nivells, decideix si convé alliberar-ne més o cremar la que hi ha. Però, perquè així sigui, és necessari el concurs de la insulina, una substància creada pel mateix pàncrees. El problema arriba quan no pot fabricar insulina. Llavors la persona diabètica es veu exposada a patir tant elevats nivells de glucosa (hiperglucèmia) com baixos nivells (hipoglucèmia) si no porta una dieta molt vigilada que li proporcioni els carbohidrats necessaris.

Una aplicació per a Android

Quan el Víctor es va veure en aquesta situació va decidir aplicar la seva formació d'enginyer informàtic a fer que la seva vida fos més fàcil. Es va centrar en el desenvolupament d'un programari adaptat al sistema operatiu dels mòbils Android i en la creació d'una pàgina web. Amb aquestes dues eines va desenvolupar Social Diabetes, un programa que permet introduir dades sobre el consum diari de carbohidrats i retorna les quantitats d'insulina necessàries i les hores d'injecció.

L'aplicació també extreu estadístiques de les dades recopilades, que poden ser útils per al metge que tracta el diabètic. D'altra banda, per al malalt, l'aplicació es converteix en una mena de consellera que l'ajuda a portar una vida més flexible en els seus hàbits alimentaris, ja que pot introduir variacions en la seva dieta amb la tranquil·litat que l'aplicació li calcula la dosi d'insulina que contrarestarà excessos puntuals. Per contra, també vigila que no hagi consumit massa poca glucosa i en tingui baixos els nivells en sang, cosa que podria induir a desmais i comes diabètics. "Un dels riscos més importants del diabètic és tenir un desmai quan dorm perquè se n'ha anat a dormir amb massa poca glucosa a la sang, per això l'aplicació t'aconsella menjar abans d'anar a dormir", explica Bautista. Actualment està treballant en una nova versió per a iPhone i en el desenvolupament d'una polsera amb un xip "per si el diabètic sofreix un desmai al mig del carrer", de manera que, quan vingui una ambulància, sàpiguen que és diabètic i amb un lector puguin extreure tot el seu historial i trobar ràpidament el tractament adequat.

Estalvi per a l'Estat

El naixement de Social Diabetes com a empresa és posterior al desenvolupament de l'aplicació. "Vaig veure que tenia futur com a negoci i vaig contactar amb una antiga companya d'estudis, María Jesús Salido, que ja tenia una empresa de consultoria informàtica", explica Bautista. Salido es va unir al projecte i l'abril del 2012 van fundar Social Diabetes amb un capital inicial de 30.000 euros. El model de negoci és el d'una aplicació de pagament -15 euros anuals- i una altra de més simple, gratuïta, a més d'un sistema de publicitat de productes per a diabètics des de la pàgina web.

Social Diabetes ha guanyat el premi WSA Mobile Content, que atorguen l'ONU i la Unesco a l'aplicació més innovadora en salut. Esperen que això els ajudi a donar-se a conèixer i a arribar a convenis amb mútues privades i associacions de diabètics perquè recomanin el programa i la web. "Si el diabètic porta un bon control del seu nivell de glucosa, l'Estat s'estalvia a l'any 1.250 euros per persona en hospitals, ambulàncies i altres despeses". No obstant això, per més que han picat a les portes de les administracions públiques, encara no han tingut sort.

stats