ECONOMIA COL·LABORATIVA
-DANI SÁNCHEZ UGART

Com es pot llogar el cotxe propi de manera legal

L’empresa catalana SocialCar permet el lloguer de vehicles entre particulars. A diferència d’Uber, la companyia ha crescut sense polèmiques legals

TEnen el problema de la mala premsa. Però no tot són polèmiques. Mentre Airbnb i Uber han entrat al mercat català com un cavall sicilià, altres aplicacions del mateix ecosistema ho han fet amb més modèstia i el pas ferm: assegurant-se la legalitat de cada acció. És el cas de SocialCar, una aplicació nascuda a Catalunya i que vol fer del car sharing una experiència social. El concepte és semblant al d’Airbnb, però en lloc de llogar pisos per a estades curtes, el que fan els usuaris és llogar el seu cotxe per dies. Això permet ajudar a les despeses de manteniment del vehicle, i serveix per donar-li un ús per a les hores que està aturat al garatge.

L’empresa va ser fundada a Barcelona el 2011, i ja ha repartit un milió d’euros entre els seus usuaris, dels quals la companyia es queda un 15%. Mar Alarcón, que és advocada i també una de les fundadores de la companyia, explica que han volgut assegurar-se que no hi havia cap forat legal. “Tots els cotxes han de renunciar a la seva assegurança i acollir-se a la nostra, que cobreix el lloguer del vehicle”, explica a l’ARA. De moment tenen acords amb cinc companyies, i els usuaris poden aconseguir un pressupost “a preus de mercat”.

A més, entre els usuaris s’estableix un vincle real: queden per intercanviar-se les claus i comprovar l’estat del vehicle. Potser per això, “la ràtio de sinistralitat és molt més baixa que al rent a car ”, afirma. En cas que passi alguna cosa, a més de l’assegurança obligatòria, els usuaris finals estan obligats a pagar 300 euros de fiança. De tota manera, segons Alarcón, el preu final del lloguer del vehicle és més econòmic que en les empreses de lloguer tradicionals. A Barcelona s’hi poden trobar cotxes des de 17 euros al dia, i això ho inclou tot: assegurança a tot risc, i la possibilitat que ho condueixi qualsevol conductor més gran de 18 anys i amb carnet de conduir (moltes companyies de lloguer apliquen recàrrecs als conductors novells).