10/03/2013

La llei catalana, contra el petit comerç

2 min

El conflicte dels horaris comercials comença a ser grotesc. El govern espanyol i la Generalitat s'han creuat recursos davant del Tribunal Constitucional i, com a resultat, ara mateix els botiguers no saben si tenen dret a obrir en festiu o si s'estan saltant la llei. Mentre que el govern espanyol s'ha apuntat a la liberalització total, calcant les idees de l'Anfac (que agrupa les grans distribuïdores), la Generalitat s'ha abonat a les tesis de la Confederació del Comerç, un curiós organisme que, com la majoria de patronals i sindicats, té una representativitat del sector com a mínim qüestionable. És a dir: en aquesta qüestió, tant l'Estat com Catalunya segueixen les tesis dels seus respectius lobis de referència i ja està. Zero debat.

Ha passat una mica desapercebut, però recentment l'Autoritat Catalana de la Competència ha publicat un informe demolidor contra la legislació catalana (el poden consultar a la seva web). Aquest organisme depèn de la Generalitat, però la mateixa Generalitat ha decidit ignorar-lo tot i la contundència de les seves conclusions. Per exemple, l'estudi afirma que la llei comercial catalana té "restriccions injustificades" que provoquen la pèrdua de llocs de treball i un augment dels preus (recordem que l'IPC català està sempre per sobre de l'espanyol, per no parlar de l'europeu).

La llei catalana, en teoria, està dissenyada per protegir el petit comerç. Però el més increïble és que no el protegeix, sinó que el perjudica. La prova és que la seva quota de mercat ha caigut un 2,7% en l'última dècada mentre també queia la quota dels hipermercats (-9,9%). Els grans beneficiats de la llei catalana són els supermercats, que han guanyat un 19% de quota de mercat en aquest temps.

Més que ignorar-les, la Generalitat hauria d'estudiar detalladament aquestes xifres en comptes de seguir cegament les tesis de la Confederació del Comerç. La llei catalana, ara mateix, perjudica els botiguers.

Àlex Font Manté és el coordinador de l'Emprenem

stats