BLANCA PALACIÁN I MILLÁN VÁZQUEZ

La jugada italiana de Telefónica

El grup espanyol de telecomunicacions Telefónica ha arribat a un acord per convertir-se en accionista majoritari de Telecom Italia, elevant al 70% la seva participació en el grup d'empreses que controla l'operadora italiana, Telco, que és el màxim accionista de Telecom Italia, de la qual controla el 22,4% del capital amb dret a vot. Per la seva banda, Telefónica posseeix el 46% de Telco, mentre que Generali en té prop del 31% i Intesa Sanpaolo i Mediobanca un 11,6% cadascun.

Per reforçar la seva posició a Telco i dotar aquesta societat de més estabilitat retallant el seu deute, Telefónica subscriurà dues ampliacions de capital, alhora que es reserva la possibilitat d'adquirir el 100% de la companyia a partir del gener del 2014.

L'acord posa fi a mesos d'especulacions sobre el futur de la companyia italiana, que acumula un deute de 29.000 milions d'euros. Però el gegant espanyol també té forts deutes i, fins fa poc, la seva estratègia anava encaminada a reduir-lo, mitjançant la supressió del dividend i la venda d'actius.

Telefónica té un deute de gairebé 50.000 milions d'euros i està molt interessada a tenir influència en el que passa amb Telecom Italia i la seva unitat mòbil brasilera, TIM. Amb aquest acord inicial, Telefónica augmentarà la seva participació en l'operadora italiana fins al 66%. I és que, tot i els deutes que comporta, la multinacional espanyola utilitzarà part de les seves accions per pagar el deute de Telecom Italia.

Amb aquesta operació, Telefónica es garanteix gradualment el control de Telecom Italia i del seu negoci a l'Amèrica del Sud sense haver de llançar una oferta pública d'adquisició (opa) completa.

Així, l'operació no tindrà un gran impacte per a Telefónica en termes d'augment del deute, ni tampoc en el seu balanç, sinó que la multinacional de telecomunicacions guanyarà temps per estudiar el pla de negoci que Telecom Italia presentarà a principis d'octubre, mantenint els seus compromisos amb els mercats quant a la reducció del deute per sota dels 47.000 milions d'euros quan acabi aquest any.

Les recents fusions i adquisicions del sector s'han traduït en una millora de la dinàmica competitiva i podrien aplanar el camí per a l'estabilització dels resultats operatius, de manera que això hauria de repercutir a l'alça en les cotitzacions de les empreses de telecomunicacions. Malgrat un entorn econòmic difícil i una competència ferotge, la majoria dels jugadors s'han esforçat per reduir els costos, alhora que rebaixaven el seu nivell de deute utilitzant diversos mitjans com la venda d'actius no estratègics o menor repartiment de dividends.