10/02/2013

Piqué s'embolica

2 min

"Una consulta ciutadana, dintre del marc legal, adquireix el seu sentit integrada en un procés lleial, rigorós i profund de debat". Aquesta frase apareix a la nota d'opinió publicada dimarts pel Cercle d'Economia i presentada pel seu president, Josep Piqué. El redactat de tot el document denota que van caldre força equilibris per acontentar les diferents sensibilitats que hi ha a la junta (en la qual hi ha des de José Manuel Lara, l'empresari que més obertament s'ha posicionat contra la independència, fins a Joan B. Culla, historiador clarament partidari del sobiranisme). Després de preguntar a Piqué i d'escoltar les seves respostes, tots els presents vam arribar a almenys dues conclusions: primer, que el Cercle exigeix a Rajoy i Mas que no es tanquin en banda i negociïn. I segon, que s'accepti la celebració d'una consulta entre els catalans, sempre que sigui pactada amb l'Estat. De fet, divendres mateix, l'economista Alfredo Pastor (també membre de la junta del Cercle) defensava en un article a l'ARA que la consulta es faci "com més aviat millor" perquè així se sabrà què pensen exactament els catalans.

Però vint-i-quatre hores després de la presentació, Josep Piqué va començar a matisar la nota d'opinió. En declaracions a RAC1 va assegurar que el Cercle "en absolut no està a favor del referèndum previst per al 2014" (fins i tot si fos pactat?). Posteriorment va assegurar que si la consulta té una afectació per al conjunt d'Espanya "l'han de votar tots els espanyols", en línia amb el que defensa el seu partit polític.

Sorprèn que, després dels equilibris fets en la seva nota d'opinió, el president del Cercle abandonés aquesta moderació i passés a defensar postures que possiblement no tenen el suport unànime de la seva junta. Conclusió: a dia d'avui ja no sabem què pensa el Cercle d'Economia sobre el procés sobiranista. Tota la nota ha estat en va.

Àlex Font Manté és coordinador de l'Emprenem

stats