TECNOLOGIA
Innovació 08/09/2019

El videojoc català que ha seduït inversors de la Fox

‘Etherborn’ va néixer a la UPC, va créixer a GamesBCN i s’ha fet gran mitjançant el fons d’inversió per a creadors ‘indies’ de la gran productora

Paula Clemente
3 min
El videojoc català que ha seduït inversors de la Fox

De la curiosa barreja d’assaig filosòfic amb videojoc n’havia de sortir necessàriament una cosa com Etherborn. La història que impulsa aquest joc -“Ben abstracta”, diu el seu creador- comença quan el protagonista es desperta en un cos sense veu, en un món on hi ha una veu sense cos esperant-lo. Per arribar-hi, però, ha de superar tota la sèrie d’obstacles que componen el gran trencaclosques que és el joc. Perquè en essència és això, un trencaclosques, i ha seduït la divisió de videojocs de la 20th Century Fox: la FoxNext.

Aquest departament va decidir a principis d’any crear un vehicle inversor dedicat a impulsar els professionals alternatius del sector. I el primer de beneficiar-se’n va ser Altered Matter, l’estudi català responsable d’ Etherborn. El joc es podria resumir com el resultat de traslladar el cub de Rubik al món digital i d’adaptar-lo als trets propis de l’època actual. El seu protagonista, un cos humà sense aspecte corporal i amb la capacitat de caminar per terra, parets i sostres, ha de trobar l’estratègia per avançar per plataformes laberíntiques que no paren de transformar-se. Tot plegat, inserit en una imatge que no para quieta.

“Es tracta d’un joc amb una dinàmica molt peculiar, sobretot per la manera com funcionen els escenaris”, diu Samuel Cohen, conseller delegat de l’estudi. “És cert que hi ha molts jocs de plataformes amb mecàniques de gravetat i trencaclosques, però el conjunt de factors que té la nostra proposta la fa molt especial”, explica. Per exemple, quan el jugador s’enfronta a una de les plataformes esmentades, no troba pràcticament senyalitzacions del que ha de fer. Part de la gràcia del joc -detalla Cohen-és arribar a un escenari, entendre’n l’estructura i imaginar de quines maneres pot anar avançant.

El risc, sigui com sigui, va donar fruits. La proposta va convèncer els inversors de FoxNet fins al punt de ser el videojoc que va inaugurar l’espai que la divisió de la productora havia dedicat als petits creadors. La història d’aquesta curiosa aliança es remunta a quan aquest equip de programadors, amb un màster de disseny de videojocs tot just acabat a la Universitat Politècnica de Catalunya, van començar el programa d’incubació de GameBCN. Va ser el primer pas per accedir al capital risc i començar a moure’s per la indústria. La clau va ser obtenir finançament de Humble Bundle -empresa de videojocs per a ordinador rellevant en el sector- i iniciar una campanya de crowdfunding amb la nord-americana Fig. “Això va despertar l’interès de FoxNext, que buscava projectes per a la seva cartera de jocs indies ”, explica Cohen.

Pel que fa als grans, l’empresa havia adquirit abans Aftershock (que estava desenvolupant, amb l’ajuda de James Cameron, un videojoc mòbil d’ Avatar ) i Cold Iron Studios (que prepara un joc inspirat en Alien ), i havia creat el joc Strike force, de l’univers Marvel.

“Com a apassionats creadors de jocs, hem estat buscant desenvolupadors d’un perfil semblant al nostre, que estiguin centrats en la innovació, en experimentar i en assumir un determinat risc creatiu”, va explicar llavors TQ Jefferson, vicepresident de desenvolupament extern de FoxNext. L’equip d’Altered Matter gairebé no s’ho creia. “Ha sigut quasi com una incubació a distància, ens han ajudat amb consells, presentant-nos gent... I la veritat és que en saben molt, de videojocs, cada comentari era una cosa amb sentit, i mai han intentat prendre’ns el control creatiu”, diu Cohen.

Tot i això, “és difícil dir si comptar amb ells ens ha facilitat més atenció”, reflexiona el portaveu. També ho és, afegeix, valorar si els ajudarà en les vendes. “Vendre jocs per a un únic jugador es difícil. Hi ha poques excepcions, però encara és aviat per dir-ho”, conclou Samuel Cohen. Per ara, l’equip treballa per seguir distribuint el joc i arribar al mercat asiàtic. A la següent proposta d’entreteniment filosòfic sembla que encara li falta una mica.

stats