Ciència
Innovació 20/03/2022

El test que et diu si t’han posat droga al cubata en un segon

Un grup de cinc investigadors de la Universitat de València han creat un ‘kit’ detector d’èxtasi líquid, la principal droga de submissió química

3 min
El test que et diu si t’han posat droga al cubata en un segon

És imperceptible i gairebé inevitable. I la pregunta hi és: ¿m’han posat res al cubata? És una pregunta que moltes vegades no hi ha temps de fer-se, però arriba perquè comences a actuar de forma automàtica sense entendre per què, si aquell dia no has begut més que els altres. I la beguda tenia el mateix gust i color, ¿com pot ser? La majoria de drogues són imperceptibles al paladar i als ulls, i indetecables en un rom amb cola o un gintònic. I l’endemà? T’aixeques amb una ressaca descomunal malgrat que has begut poc, i quasi no recordes res. I si vas a l’hospital pots seguir sense respostes, perquè drogues com el GHB o èxtasi líquid desapareixen en tres hores. El 33% de les agressions sexuals, segons el ministeri de Justícia, es produeixen per submissió química. El mateix ministeri alerta que la xifra real és més alta.

Escoltant repetidament aquesta versió en veu de les víctimes, un grup de cinc investigadors de la Universitat de València que es dedicava a les armes químiques van reenfocar les seves carreres per cercar una fórmula que detectés les drogues al moment. Així va néixer NOSUM (No submissió), que després de tres anys de recerca ha creat un test que en un segon diu si hi ha droga a la beguda. És un petit kit amb una tireta de paper -com la de provar colònies- i una proveta -com la dels tests d’antígens- amb una mica de líquid. Mulles la tireta al cubata, la poses a la proveta i el veredicte és immediat: si el líquid canvia de color, hi ha droga; si es manté igual, pots beure. Tot està pensat. Si ets en un local amb llum, n’hi ha un que passa de groc a vermell. Si ets en un local fosc amb llums de discoteca, n’hi ha un altre que passa a fosforescent.

El test ha de ser “còmode i ràpid”, amb el valor afegit que es farà servir sota els efectes de l’alcohol, explica Margarita Parra, investigadora de NOSUM: “En el primer model hi havia un comptagotes en lloc d’una tireta, però només s’hi podia tirar una gota i vam veure que enmig d’una nit de copes no es pot ser precís”. Tot i això, creuen que el vent els bufa a favor perquè el jovent s’ha acostumat a fer-se tests d’antígens abans de quedar amb els amics, i consideren que això els aplana el camí. El test detecta el GHB i estan treballant en altres drogues com la burundanga. La fórmula ja la tenen patentada i funciona amb tota fiabilitat. Els dos grans reptes eren que fos “selectiu” -“que detectés una droga concreta”- i que cap de les substàncies que contenen els refrescos i els licors n’afectés el resultat final. “Els productes àcids han sigut el gran hàndicap”, diu Parra. Han aconseguit que un cubata amb llimona no frustri el detector, però si es tira més beguda del compte a la proveta pot haver-hi problemes.

Ara toca iniciar una tasca fora del laboratori que, assumeixen, “s’allunya del seu àmbit”. I és plena d’interrogants. No saben del cert si el començaran a comercialitzar ja o si s’esperaran a llançar un test que detecti més d’una droga. Tampoc tenen clar com ho faran, perquè estan oberts a l’entrada d’inversors, però també valoren crear una spin-off, una empresa que neix d’un projecte universitari. Sí que pronostiquen que el preu no superarà l’euro i que podrà anar dirigit tant al consumidor final -que el jovent el porti a sobre abans d’entrar a la discoteca- com que els mateixos locals instal·lin una màquina semblant a les de preservatius. Veuen factible que n’hi hagi als punts liles. De moment, tots els diners que han rebut són subvencions de la Generalitat Valenciana i del govern espanyol i no arriben als 100.000 euros, una xifra que veuen escassa.

Primer han iniciat un treball de camp liderat per Empar Vengut. Han fet catorze tallers, la majoria a València, però també a Saragossa, Madrid i Salamanca. A part d’intentar sensibilitzar els joves sobre les drogues, també es reparteixen tests perquè els provin i se’ls emportin de festa. “Ha tingut molt bona acollida”, explica Vengut. En total, hi ha uns 250 tests repartits per Espanya. I ja ha arribat a l’orella d’un grup de discoteques de València, que s’han interessat pel producte, així com la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra. De fet, Parra no descarta que també serveixi perquè els drogotests que fa la policia siguin més precisos. Segons diu, només detecten amines -un component present en moltes drogues- a la saliva, però aquesta inconcreció comporta, per exemple, que sigui mala idea fer una mariscada abans de sortir de festa, perquè bona part dels peixos porten amines. De moment, NOSUM se centra en les drogues de submissió i el seu detector pot ser clau per evitar una de cada tres agressions sexuals.

stats