BIOTECNOLOGIA
Innovació 06/11/2016

La samarreta que et parla i et cura l’estrès

L’Eurecat desenvolupa una samarreta intel·ligent que interactua amb l’usuari i li dóna consells per millorar el benestar al seu lloc de treball

Natàlia Vila
2 min
La samarreta  que et parla  i et cura l’estrès

“Aixeca’t i surt a prendre l’aire durant cinc minuts, beu aigua i fes un mos”. Aquesta és una de les ordres de veu que rebrà l’usuari que porti posada una de les samarretes intel·ligents -tant que fins i tot parlen- que està desenvolupant el centre tecnològic català Eurecat en col·laboració amb la firma RGB Medical. Mesuren el ritme cardíac, la temperatura, la tensió arterial, la respiració o possibles al·lèrgies amb l’objectiu de reduir l’estrès dels treballadors a la feina. Aquesta patologia psicosocial, que juntament amb la depressió i l’ansietat afecta el 30% dels treballadors de la Unió Europea, ja representa el quart problema de salut més acusat, segons aquest centre.

De moment la samarreta només existeix en prototip, però aviat es comercialitzarà -amb una ergonomia millorada- juntament amb un guant que també ajudarà els empleats a millorar la seva salut a la feina. La iniciativa s’emmarca dins del projecte europeu Stay Active. Eurecat va guanyar el concurs -que lidera l’empresa Teamnet- amb aquesta idea de samarreta intel·ligent que dóna consells. L’objectiu, a més, és doble: els creadors consideren que si millora la qualitat dels llocs de feina i el benestar dels treballadors, això també es traslladarà a un augment de la productivitat a les empreses, que seran més competitives.

La samarreta serà com una peça de roba normal que es connectarà -sense cables- amb un altre dispositiu que donarà les ordres de veu, per exemple un ordinador o una tauleta. “Substituïm els cables de coure per pistes de tinta, que tenen característiques conductives, tant d’electricitat com d’informació”, explica el director general de negoci d’Eurecat, Miquel Rey. El creador d’aquesta samarreta assegura que “quan es toca no es troben els cables, perquè sembla pràcticament un estampat”.

Eurecat fa 20 anys que es dedica a aplicar tecnologia als teixits per millorar la vida quotidiana. “Hi ha una evolució clara del tèxtil que és utilitzar-lo com a base per afegir-hi més coses a sobre: en l’entrelligat dels fils s’hi poden incorporar moltes coses, com ara sensors, fibres especials per aïllar del fred i, a més, sense que tot això sigui incòmode i sense estar connectat al corrent”, explica Rey. D’aquesta manera, una simple peça de roba amaga diverses patents catalanes d’aquest centre, relacionades amb la tecnologia aplicada als sensors i a la tinta que fa d’element conductor.

“Mesurant les variacions de la textura de la pell o, per exemple, la temperatura que s’acumula a les teves lumbars, la samarreta donarà consells com ara beure aigua o fer estiraments”, explica Miquel Rey. Els creadors esperen que la iniciativa tingui bona acollida al mercat perquè beneficia tant treballadors com empreses, però també va més enllà, perquè segons Rey “aquesta tecnologia també pot ajudar persones que tinguin problemes respiratoris, malalts d’Alzheimer o gent gran”. “D’aquí pocs anys això ho veurem molt implantat i d’aquí poc temps també ho veurem al mercat laboral”, pronostica.

De moment el cost del prototip es mou al voltant d’uns 300 euros. El preu, però, baixarà quan es comenci a produir i entrin les comandes: “Estem intentant democratitzar-ho reduint el cost i millorant l’eficiència i hem de veure de quines quantitats estem parlant per decidir si fem sèries de 10 o de 10.000; el cost pot arribar a baixar molt”, conclou Rey.

stats