FINANCES
Innovació 07/12/2019

El robot català que gestiona el teu pla de pensions

La ‘fintech’ InbestMe aplica la tecnologia d’inversió automatitzada als plans de pensions adaptats al perfil de risc de cada estalviador

Xavier Grau
3 min
El robot català que gestiona el teu pla de pensions

Quan pensem en la robòtica aplicada a l’economia ens venen al cap les línies de muntatge d’una empresa industrial, com ara Seat, on unes màquines autònomes fan feines que abans feien els humans, com ara soldar, amb una precisió que fins ara no s’havia vist mai. Però l’ús de robots va més enllà; per exemple, la gestió de les inversions. L’ús massiu de dades i les aplicacions tecnològiques permeten obtenir rendibilitats en les inversions molt sovint superiors a les que pot aconseguir un humà. Ara aquest tipus d’inversions arriben als plans de pensions amb InbestMe.

Aquesta companyia, el conseller delegat de la qual és Jordi Mercader -i que té en el seu accionariat GVC Gaesco, que va entrar en l’última ronda de finançament amb un 5,5% del capital-, és un robo advisor. Una fintech (empresa tecnològica del sector financer) que fa assessorament i gestió de carteres de manera automatitzada mitjançant algoritmes i amb la mínima gestió humana. Aquesta poca intervenció de l’home permet, entre altres coses, donar un servei que, sense deixar de ser personalitzat, és més barat que el dels gestors tradicionals perquè té menys cost en sous i, per tant, menys comissions. Que la gestió sigui automatitzada no té per què fer-la insegura: aquestes empreses són el que s’anomena empreses d’inversió, que estan autoritzades, registrades i supervisades per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

“Fins ara els plans de pensions, amb alguna excepció, cobraven comissions altíssimes -explica Jordi Mercader-, i això limita la seva rendibilitat real i preocupa, i molt, l’estalviador mitjà”. Mercader assegura que, en un context d’incertesa sobre el futur de les pensions públiques, “les persones han de liderar el seu futur financer mitjançant una planificació exhaustiva basant-se en el seu patrimoni i perfil”. “I com més aviat ho facin, més tranquils viuran el seu futur”.

La clau, explica Mercader, tant amb les inversions en ETF ( exchange traded fund ) i fons indexats com amb els plans de pensions, és fer un bon perfil del client. Una eina tecnològica permet a InbestMe traçar aquest perfil. A partir d’aquí es fa una cartera personalitzada, amb més o menys pes de la renda fixa segons el perfil de risc.

A partir de 250 euros, i amb la periodicitat escollida pel client (mensual, bimensual, trimestral, semestral o anual), es crea una cartera personalitzada que combina un pla de pensions de renda variable indexada amb un de renda fixa. InbestMe dissenya fins a onze plans de carteres que permeten adaptar-se als objectius i perfil de l’inversor, de més a menys conservador: un perfil 0 per al més conservador, format només per renda fixa; un perfil 10 per al més atrevit, amb 100% variable, i un perfil 5 per a un d’intermedi, amb una combinació al 50% dels dos primers.

El pla de pensions promogut i gestionat per InbestMe de renda variable està totalment indexat i es compon de 9 ETF seleccionats entre gestores prestigioses, com Vanguard, Amundi, iShares, UBS, Schwab, Invesco o Lyxor, a partir de tres criteris: baixos costos, eficiència de seguiment de l’índex i diversificació globalitzada. D’altra banda, el pla de pensions InbestMe de renda fixa inverteix principalment en renda fixa, tot i que pot invertir fins a un 5% en renda variable, de manera estratègica i limitada.

Les carteres de plans de pensions InbestMe, des del 2015 fins al juny del 2019, mostren una rendibilitat mitjana anual del 4,3%, gairebé quatre punts per sobre de la mitjana dels plans de pensions espanyols, que se situa en el 0,35%, segons dades de la patronal Inverco. En el perfil més alt d’InbestMe la rendibilitat aconseguiria el 8%. I en un termini de 30 anys, aquesta rendibilitat addicional del 4% suposaria un 224% més de rendibilitat per a l’estalviador.

L’automatització de la gestió té un altre element positiu per a l’estalviador, segons Mercader, perquè al llarg del temps la mateixa plataforma manté la cartera ajustada al perfil de l’inversor i permanentment rebalancejada. En cas que canviï la seva situació personal, explica el conseller delegat, es reajusta el perfil del pla perquè el client no hagi de buscar un altre fons que encaixi amb la seva nova situació.

stats