TECNOLOGIA
Emprenem  /  Innovació 06/10/2019

Pots prendre cafè? Una empresa de Barcelona t’ho dirà mirant-te els gens

Made of Genes ofereix serveis de medicina personalitzada que combinen l’anàlisi genètica i els tests bioquímics

Paula Solanas
3 min
Pots prendre cafè? Una empresa de Barcelona t’ho dirà mirant-te els gens

“El genoma et dona els plans de l’edifici, però no et pot dir si hi ha aluminosi”, explica Oscar Flores. Fa gairebé cinc anys que la vida d’aquest doctor en biomedicina no se separa de la cadena de l’ADN. És conseller delegat i un dels fundadors de Made of Genes, una start - up catalana que ha decidit filar més prim i capgirar el seu negoci. El resultat és el més semblant a un GPS que ajudi els metges a interpretar què diuen els gens sobre el nostre estat de salut. L’empresa va néixer el 2015, aleshores amb un model amb el qual els pacients podien obtenir el seu genoma i conservar-lo al núvol per utilitzar-lo en les consultes. Aquestes dades tan sensibles podien arribar a pesar més de 600 gigues. Amb el temps Made of Genes va decidir optar per vendre directament la seva tecnologia i serveis de computació científica a altres empreses sota el nom Genomcore en lloc d’oferir el servei per si mateixa. “Érem una start-up i necessitàvem començar a facturar des del dia1”, defensa Flores. A partir d’aquí, la companyia també va començar a treballar per a governs i hospitals, però al fundador encara li voltava una idea pel cap: ¿com fer que la informació dels nostres gens sigui molt més valuosa per als metges?

Ara pensa que ha trobat la resposta i compta amb un gegant del sector per posar-la en marxa. Made of Genes ha anunciat aquesta setmana un acord amb el líder europeu dels diagnòstics Synlab per llançar Life, un servei de medicina a la carta amb el qual ara combina l’anàlisi genètica amb els tests bioquímics. “Els anàlisis de sang de tota la vida”, aclareix Flores. D’aquesta manera, la companyia creua més variables, ja que sap com és el pacient (el que porta escrit als gens) i com està (els seus principals marcadors de salut). L’emprenedor n’explica el perquè amb un exemple. “Per a algunes persones pot ser que prendre cafè els afecti en l’assimilació del calci i incrementin el risc de patir osteoporosi”, explica. El servei de Made of Genes vol ser l’alerta que avisi els metges d’aquestes coincidències. Així doncs, Flores insisteix que sense aquesta guia tardaria molt més temps en detectar predisposicions com aquesta i recomanar al pacient que eviti el cafè.

La medicina personalitzada, però, té un preu. El servei bàsic costa 295 euros i pot estirar-se fins als 1.500 per l’estudi més complet del teu estat de salut. Per l’acord amb Synlab, els pacients poden extreure’s les mostres de moment en dos centres d’analítiques, un a Barcelona i l’altre a Madrid. Sis setmanes més tard com a màxim, Made of Genes té els resultats i el pacient rep una guia en paper i digital amb recomanacions enfocades en tres grans temes: la nutrició, l’esport i l’envelliment. “Fins ara aquest tipus de medicina estava restringida a pocs centres privats i molts metges no s’atrevien encara a mirar en la genètica dels pacients perquè potser no tenen els coneixements específics”, afirma Flores. “Volem que no estigui tan lluny del dia a dia”, afegeix. Ell prefereix parlar de medicina “d’alta resolució” en lloc de personalitzada per descriure la seva solució i insisteix que es tracta d’“innovació 100% catalana” que no s’ha provat enlloc més del món.

El cofundador de Made of Genes assegura que està en converses amb diverses asseguradores perquè ofereixin el servei als seus clients i sumar nous canals d’ingressos. En paral·lel, l’empresa està buscant finançament a través d’inversors i obrirà una ronda a la plataforma de crowdfunding especialitzada en ciències de la salut Capital Cell. El seu objectiu també és fer el salt a l’Àmèrica Llatina abans que acabi l’any. Made of Genes té una plantilla de vint treballadors, dels quals una quinzena són enginyers informàtics o bioinformàtics.

“No podem deixar d’envellir, però ho podem fer de manera més saludable si sabem com”, resumeix Flores. Reconeix que hi ha molt d’expectativa en el negoci de la medicina a la carta, però assegura que respondran “amb solvència”. El diagnòstic es veurà en els pròxims mesos, en els quals Flores espera una reacció “espectacular” a les consultes dels metges.

stats