Esport

Dos centenars de camps de golf en ple carrer Muntaner

Eagle Club permet aprendre i practicar aquest esport a qualsevol hora del dia gràcies a la tecnologia, sense haver de fer desplaçaments fora de la ciutat

3 min
Dos centenars de camps de golf en ple carrer Muntaner

Jugar al golf té alguns inconvenients. Només per practicar-ne durant tres quarts d’hora, habitualment es perden més de dues hores, ja que cal desplaçar-se fora de la ciutat. Els clubs per practicar-ne, per l’extensió que necessiten, són tots fora dels nuclis urbans. Ara, però, es pot aprendre a jugar a golf i practicar aquest esport en ple centre de la ciutat de Barcelona, al carrer Muntaner, a tocar de l’avinguda Diagonal. La tecnologia permet fer-ho a Eagle Club, una iniciativa que ha comportat una inversió d’uns 450.000 euros, explica el principal impulsor del negoci, Juan Bascones, mentre practica els seus cops amb un simulador. El practicant d’aquest esport pot escollir entre 192 camps de golf de tot el món. Els diferents recorreguts apareixeran a la seva partida virtual.

La clau, però, està en la tecnologia de la companyia alemanya Trackman. El seu programari permet simular totalment cada cop incloent-hi aspectes com el vent, la inclinació de camp o l’estat de la gespa i el green (l’àrea amb el forat on ha d’entrar la pilota). És la mateixa tecnologia que utilitzen la majoria de jugadors professionals per entrenar-se. Aquest sistema permet tenir en compte 125 paràmetres diferents que, ben analitzats, ajuden el practicant d’aquest esport a millorar la seva tècnica.

Per jugar-hi cal disposar de pals, però també es poden llogar al mateix local. També es pot practicar en grup o rebre classes d’un professional per aprendre’n. Hi ha diverses possibilitats per entrar al club: fer-se’n soci -amb diferents modalitats amb quotes mensuals que van dels 30 als 40 euros o els 228 euros el trimestre- o pagar una entrada de 10 euros per persona més 12 euros per cada mitja hora o 20 euros per cada hora de simulador (poden jugar-hi fins a quatre persones alhora).

Com a club, explica Bascones, la idea és “fugir del concepte bowling” i aproximar-se al que seria un autèntic club esportiu i social. És a dir, a les instal·lacions, a banda dels simuladors, hi ha una botiga on es ven material de golf com pals, guants, sabates i altres accessoris, gràcies a un acord amb Depique, un dels principals actors del sector. També hi ha un bar on relaxar-se i prendre una copa o fer un mos. Això permet, per exemple, que un executiu pugui aprofitar el migdia per anar a donar uns cops i fer un dinar ràpid. En només tres mesos el club té un 40% d’ocupació. Segons Bascones, amb un 50% s’arribarà al break even, cosa que ja fa pensar, tot i que no hi ha cap pla concret, en la possibilitat futura d’obrir un altre centre.

Que comptin amb botiga i bar -on aviat hi haurà actuacions musicals en directe els dijous al vespre- no és casual. Són les tres potes del negoci que han de portar a la rendibilitat. En els inicis el 80% dels ingressos els aportaven els simuladors, però ara la botiga comença a competir en la generació de facturació i al final s’haurien de repartir els ingressos entre les tres àrees.

El club ha aconseguit una altra fita important. Ha tancat un acord amb la Federació Catalana de Golf i, per tant, pot donar llicències d’aquest esport, necessàries per entrar a les competicions. Aquest pas és important, ja que a Catalunya hi ha 28.000 llicències, malgrat que un terç (unes 10.000) són itinerants i no estan lligades a cap club. Això indica un potencial important de practicants d’aquest esport que no tenen un club fix i, per tant, són possibles clients.

Entre els clients del club hi ha una gran majoria que són estrangers. “Un 80% dels que venen a jugar ho són”, explica l’impulsor del club. En molts casos són joves executius o professionals de fora que ja practicaven el golf al seu país i aprofiten el club per socialitzar a través de l’esport a Barcelona.

Per arribar a la màxima ocupació del local, Bascones també té els seus plans. Al setembre vol posar en marxa el golf com a activitat extraescolar. Fins ara, com que els clubs són fora la ciutat, els nens que volen practicar aquest esport només ho poden fer, de manera habitual, els caps de setmana. El club urbà permetrà fer-ho entre setmana. Això els ajudarà a maximitzar l’ocupació del centre a les hores en què ara té menys afluència d’usuaris.

stats