SALUT
Emprenem 15/12/2019

Oblidar-se el medicament ja no és una opció

Berdac desenvolupa un dispositiu intel·ligent que avisa pacients i familiars del moment de prendre les pastilles al llarg de tot un mes

Irene Riart
1 min
Oblidar-se  el medicament  ja no és una opció

Oblidar-se la medicació és la causa d’un 10% dels ingressos hospitalaris a Espanya. Fa tres anys la mare de Roger Guasch -que tenia Alzheimer- va ser un d’aquests pacients. Guasch va intentar trobar algun producte que pogués recordar a la seva mare que prengués la medicació i, alhora, que ajudés el seu entorn a fer-ne un seguiment. No el va trobar, però va descobrir un nou nínxol de mercat per crear la seva pròpia empresa, Berdac, i desenvolupar l’IMA, un nou producte d’assistència mèdica.

El dispositiu es compon de quatre blísters que emmagatzemen les preses de pastilles necessàries durant tot un mes. Quan toca prendre la medicació, el dispositiu fa sonar una alarma que avisa el pacient, que amb només un botó obté la dosi que li correspon. El dispositiu també alerta els familiars i cuidadors de si el pacient s’ha pres la medicació o no.

A mitjans del 2018 Berdac va crear un prototip rudimentari del producte. Guasch explica que han anat simplificant-lo i, actualment, qualsevol persona pot utilitzar-lo: “Volíem garantir que fos fàcil fer-lo servir”, explica.

Aquest últim any ha presentat la iniciativa davant uns quants inversors, a través dels quals ha aconseguit finançar les primeres 2.000 unitats, per un preu de 149 euros. Sortiran a la venda el juny vinent i aniran destinades a pacients, però també a les empreses de teleassistència i mútues sanitàries. La previsió de l’empresa catalana és molt ambiciosa: tancar l’any 2020 amb una facturació de cinc milions d’euros.

stats