APLICACIONS
Innovació 27/10/2019

El cercador per als que no busquen feina

La plataforma catalana Joppy aspira a ser el LinkedIn dels programadors, un sector pràcticament sense atur

Paula Solanas
3 min
El cercador per als que no busquen feina

Per al David, aixecar la vista de l’ordinador i no veure el Felipe o l’Antonio és estrany. Quan va deixar de treballar per a l’apli d’objectes de segona mà Letgo no ho va fer sol. Els seus companys de feina, també desenvolupadors de programaria Barcelona, es van traslladar amb ell en grup a un nou projecte. Tots tres van fitxar per l’agregador d’anuncis classificats Trovit fa dos anys, i tots tres han decidit tornar a canviar d’escenari, aquesta vegada per crear la seva pròpia empresa. De l’experiència de buscar feina en un sector on l’atur pràcticament no existeix en va sortir Joppy, una mena de Tinder que deixa el control de les ofertes laborals en mans dels programadors de software.

“Havíem de buscar una manera perquè es trobessin còmodes”, explica David Mundo, un dels tres fundadors. La manera va ser allunyar-se de la insistència i l’allau de missatges dels headhunters de LinkedIn i les agències de reclutament. Mundo va muntar, juntament amb Felipe Saal i Antonio Santiago, una plataforma en què l’usuari crea un perfil que és anònim per defecte perquè la seva empresa no pugui saber que s’interessa per les ofertes que circulen pel mercat. “Sovint quan t’actualitzes la informació o estàs més actiu a LinkedIn, a la teva feina poden saber que vols marxar”, remarca Mundo. En el cas de Joppy, els desenvolupadors tampoc han de penjar el seu currículum en el format habitual. N’hi ha prou que deixin clar en quins llenguatges de codi saben programar perquè l’empresa interessada decideixi si s’adeqüen al perfil. Els usuaris també poden filtrar a partir de quin sou anual estan disposats a escoltar ofertes, mentre que les empreses fixen la forquilla de salaris amb què començaran a negociar.

La idea inicial de Joppy era que els programadors poguessin fer el mateix que els fundadors de l’aplicació i canviar de feina com a equip. Tot i així, aviat es van adonar que eren casos molt concrets i van arrencar amb una visió més àmplia per caçar usuaris. “Potser ho provarem més endavant, però volíem una manera més ràpida de funcionar per començar”, explica Mundo. El seu principal competidor són les agències de headhunting, i l’empresa ha optat per separar-se’n també en el cost. L’emprenedor assegura que la cosa més habitual en el sector és que aquestes cobrin al client entre el 15% i el 25% del salari anual del treballador quan tanquen una contractació.

Si parlem de desenvolupadors, un sector on les remuneracions són força altes, segons Mundo es pot estar parlant d’uns 7.000 euros per a una posició intermèdia. “Tenim un preu fix de 999 euros, independentment del candidat”, diu. La rebaixa en la comissió també s’explica perquè no destinen recursos a filtrar candidats manualment ni a contactar-hi a porta freda, sinó que obren un xat amb l’empresa quan les dues parts mostren interès.

Entre els clients de Joppy hi ha sobretot start-ups que cada cop s’allunyen més d’aquesta etiqueta. Empreses com la plataforma per a viatges corporatius TravelPerk i la comercialitzadora d’energia verda Holaluz han contractat enginyers a través d’aquesta eina, encara que Mundo afirma que no es volen limitar a companyies purament tecnològiques. Actualment tenen més de 12.000 programadors registrats i asseguren que el creixement mes a mes oscil·la entre el 20% i el 25%. Per posar en marxa l’empresa van invertir prop de 10.000 euros entre tots tres i ara els toca sortir a buscar inversors. “En un any ens volem consolidar a Barcelona i Madrid i entrar amb força en les ofertes en remot”, explica l’emprenedor. Els fundadors s’han trobat que molts dels candidats no tenen problemes amb treballar a distància si l’oferta s’ho val i ho veuen com una manera més suau d’expandir-se a altres capitals tecnològiques com Londres i Amsterdam. “A Barcelona hem crescut sobretot a través de la nostra pròpia xarxa de contactes i el boca-orella”, admet Mundo.

A més de connectar empreses i programadors, la informació que recull Joppy també els ha permès fer un retrat robot del mercat de treball tecnològic a Barcelona. Així, poden saber que el sou per a programadors back end -els que construeixen tot el que no veiem en una web o una aplicació- es mou entre els 65.000 i els 70.000 euros anuals per als treballadors amb més de cinc anys d’experiència, i entre 25.000 i 40.000 per als que tot just comencen. De fet, segons les estadístiques de l’últim any de la plataforma, són el perfil més buscat per les empreses, sobretot si dominen els llenguatges de codi Java, PHP, MySQL, Docker i Python.

Tot i així, l’emprenedor té clar que és el més important en un sector en què tenir un lloc de treball està gairebé garantit: “El que vols és un repte i poder treballar amb les últimes tecnologies”.

stats