Immobiliari
Innovació 07/11/2021

La casa més sostenible d’Europa és a Sant Andreu de la Barca

L’habitatge ha obtingut la màxima nota en les dues principals certificacions d’eficiència energètica i sostenibilitat

Anna Reig
3 min
La casa més sostenible d’Europa és a Sant Andreu  de la Barca

Una casa on el brogit dels cotxes és imperceptible, on no hi ha corrents d’aire i on la temperatura es mou sempre entre els 22 i els 24 graus però el consum en calefacció i refrigeració se situa per sota dels 10 kWh/m2. Així és l’única casa del continent europeu, situada a Sant Andreu de la Barca, que ha obtingut el màxim reconeixement d’eficiència energètica, el certificat Passivhaus Premium, i també el de màxima sostenibilitat, les cinc fulles verdes de Green Building Council España (GBCe).

Tan sols existeixen dinou domicilis al món -tres dels quals a Espanya- certificats amb el Passivhus Premium, i quan es va certificar la casa de Sant Andreu, l’any passat, només hi havia una única casa prototip amb les cinc fulles verdes a Espanya. Actualment n’hi ha tres, perquè el ritme de certificacions avança molt de pressa, però la catalana és la que ha aconseguit la puntuació més alta.

L’edifici certificat és un projecte d’Arquima -companyia catalana especialitzada en construcció passiva industrialitzada- format per dues cases adossades de 312 m2 de superfície. Però “no és que sigui un habitatge de luxe, sinó que el luxe és l’eficiència energètica i la qualitat de la construcció”, com explica José Antonio González, fundador i primer executiu d’Arquima.

L’habitatge és autosuficient, perquè aconsegueix generar més energia de la que gasta. Concretament, en calefacció i refrigeració consumeixen uns 10 kWh/m2, cinc punts per sota del límit que marca Passivhaus Premium, 15 kWh/m2. Si hi sumem el consum elèctric, serien uns 30 kWh/m2. Però és que les plaques solars que es troben a tota la coberta generen una energia renovable molt superior, d’uns 120 kWh/m2. D’aquesta manera, “l’immoble consumeix un 90% menys que una casa convencional”, afirma Arturo Andrés Jiménez, vicepresident i vocal de màrqueting i comunicació de la Plataforma d’Edificació Passivhaus.

Aquest consum tan baix s’aconsegueix “aïllant molt bé les parets de la casa perquè no hi hagi fugues d’aire, i amb un sistema de ventilació mecànica de doble flux amb recuperació de calor”, apunta Arturo Andrés Jiménez. En una casa convencional, quan l’aire està carregat s’obren les finestres i es renova, però perd la calor que portava i s’ha de destinar molta energia a reescalfar-lo. Contràriament, amb aquest sistema de ventilació l’aire ja entra temperat a la casa.

Més enllà de l’eficiència energètica, l’habitatge ha estat certificat amb les cinc fulles verdes de GBCe perquè ha apostat per la sostenibilitat de manera transversal. En aquest cas s’ha avaluat, per exemple, que la casa sigui de fusta industrialitzada. Així, com destaca Yolanda del Rey, responsable de la certificació verda de GBCe, “l’estructura ja està prefabricada i no genera residus durant la construcció, com sí que passa amb el ciment o altres materials”.

També s’han tingut en compte aspectes socials, com que l’edifici es troba a prop del transport públic i que té capacitat per carregar un cotxe elèctric de manera 100% renovable. Fins i tot es comptabilitzen les hores de sol de la casa, “fet que ajuda tant a reduir l’impacte ambiental com a millorar el confort de l’usuari”, afegeix Yolanda del Rey. D’altra banda, afegeix, “més sostenible no significa més car”. La casa és intel·ligent, monitoritza tots els consums i permet detectar amb què s’està gastant més. A més, s’han instal·lat unes aixetes amb un cabal més baix de l’habitual que ajuden a l’estalvi.

En un context d’emergència climàtica, en què els edificis són responsables del 35% del CO emès a escala global, “és evident que la construcció sostenible és futur”, explica José Antonio González. Aquest tipus de construcció encara és minoritari a Espanya, no arriba al 15%, però els experts creuen que en els pròxims anys creixerà de forma exponencial.

stats