Tecnologia
Innovació 28/10/2017

Deu prediccions sobre el nostre futur amb els robots

Oussama Khatib és el director del laboratori de robòtica de Stanford i confia en la utopia autòmata: un futur en què humans i androides treballen colze a colze sense destruir l’economia en l’intent

Paula Solanas
5 min
Deu prediccions sobre el nostre futur amb els robots

La convivència real entre humans i robots és cada vegada més lluny de la ciència-ficció i més a prop del nostre dia a dia. I això no és un tòpic. Aquest és el missatge que el guru mundial de la robòtica Oussama Khatib va portar la setmana passada a Barcelona, on es va convertir en el plat fort de la tercera edició de la Nit de la Robòtica, organitzada per l’Associació d’Enginyers de Catalunya. Director del laboratori de robòtica de la Universitat de Standford, aquest enginyer d’origen sirià ha passat els últims anys embarcat en el desenvolupament d’un humanoide explorador per demostrar que treballar entre éssers mecanitzats té més beneficis que desavantatges. L’OceanOne ha nascut per ser els ulls i les mans dels humans a les profunditats més recòndites de l’oceà. Els seus controls permeten que qui el piloti aconsegueixi sentir el mateix que l’androide a través del tacte i la força que aplica per recollir els objectes que troba al fons submarí.

Per a l’acadèmic, aquest experiment és el millor exemple que els robots es convertiran en l’eina essencial perquè l’ésser humà pugui acabar un repte pendent: descobrir els racons del seu entorn que encara no comprèn. És per això que no pot evitar riure quan se li planteja per què ens espanten tant els robots i les conseqüències de la seva arribada. “Si en el passat hem tingut conflictes entre la classe treballadora i l’automatització és perquè no hem dedicat el temps i l’esforç a introduir-la de manera gradual i efectiva”. En una conversa amb l’ARA, Khatib llança deu prediccions sobre com aquesta revolució ens canviarà les vides sense destruir l’economia en l’intent.

  1. Les persones posaran el cervell, i els robots, la força. L’enginyer és un ferm defensor que l’automatització no crearà un forat negre en el mercat laboral. Segons Khatib, la història ha demostrat que la tecnologia ajuda a crear nous llocs de treball més que a destruir-ne. “La indústria ja està plena de robots. En tenim milions, i en el futur ens permetran estalviar encara més temps i esforços”, explica el professor.
  2. Les màquines encara necessitaran l’ésser humà durant molt de temps. Oussama Khatib veu la robòtica com una extensió per acostar la humanitat allà on la nostra biologia no ens permet arribar, però confia que els robots sempre necessitaran que les persones els guiïn a l’hora de prendre decisions. “El nivell cognitiu de les màquines estarà lluny del coneixement i l’experiència dels humans. El món físic encara serà molt complicat per als robots”, apunta l’acadèmic.
  3. Els humas diran adeu a les tasques més perilloses. Per a Khatib, la possibilitat de desenvolupar robots físicament autòmates obre la porta a la desaparició de feines que des de fa segles posen en risc la vida humana. “Encara exposem les persones a entorns molt tòxics, difícils i proclius als accidents”, explica l’expert. En la seva opinió, la primera activitat en què els humans podran esquivar aquestes feines pesades és la mineria. El gegant extractor BHP Billiton ja utilitza camions i perforadores autònomes a les seves mines de ferro australianes. Així doncs, Khatib argumenta que aquesta ajuda no es pot veure com una substitució del treball humà, sinó un “relleu” en aquelles feines que ja no s’haurien de fer.
  4. La tecnologia també permetrà millorar les capacitats dels cossos humans. Segons el director del laboratori de robòtica de Stanford, el desenvolupament de la robòtica no només s’està centrant a crear màquines capaces de funcionar de manera autònoma sinó que els humans cada cop incorporaran més cables i sensors en el seu propi cos. “Hi ha una altra dimensió d’aquestes màquines que és el perfeccionament humà, i serà fantàstic”. Khatib es refereix a les tecnologies que ja es fan servir per superar limitacions del cos humà, com en el cas de les persones que han perdut un braç o una cama. Per a l’expert, aquesta sèrie de millores seran cada vegada més habituals i permetran deixar enrere discapacitats fins ara insalvables. “Les mateixes tecnologies que es faran servir en els robots tornaran als humans perquè tinguem noves habilitats que ni ens podem imaginar”, diu.
  5. Els robots s’assemblaran a nosaltres malgrat les implicacions ètiques. Un dels debats que manté constantment la comunitat robòtica es resumeix en una simple pregunta: ¿és bo que els androides facin la mateixa cara que qui els controla? Oussama Khatib ho té clar i pensa que l’automatització ha de simular l’aparença humana en els casos en què els robots estiguin destinats a conviure amb persones perquè l’adaptació a aquests nous companys sigui més fàcil. “La feina col·laborativa entre persones i robots serà molt important i una interfície humana ho facilita”, explica. En la seva opinió, que tinguin cames, caps i una mobilitat semblant a la nostra és simplement una ajuda perquè sigui més fàcil introduir-los en el mateix entorn.
  6. Els autòmats faran més fàcil l’adaptació a una societat cada cop més envellida. Khatib planteja que els robots jugaran un paper important en els canvis demogràfics que amenacen la majoria de països desenvolupats. El professor apunta directament a l’Àsia, on l’evolució del pes de la gent gran farà indispensable l’ús de les màquines per tenir-ne cura. “Aquesta eina es pot convertir en una espatlla per recolzar-s’hi la gent gran que ha de desplaçar-se i té problemes de mobilitat”, raona l’expert.
  7. La rebel·lió de les màquines no és un escenari realista. Què passaria si un dia els robots decidissin atacar-nos? Per a l’acadèmic, aquests temors s’hauran de quedar en els guions de la ciència-ficció. “A la comunitat robòtica ens afalaga que es pensi que els nostres robots són prou intel·ligents per apoderar-se del món, però no ho faran”, bromeja Khatib. Aquesta és la reflexió que, assegura, va donar com a resposta a un famós empresari tecnològic preocupat perquè els autòmats arribin a superar les capacitats humanes. L’enginyer considera que l’explicació és tan senzilla com que es tracta de màquines “que es poden apagar”. De fet, afegeix que tot i les teories de robots amb la capacitat de reparar-se a si mateixos, aquests tampoc tindrien una autonomia que els permetés escapar el control humà.
  8. L’ús delictiu dels robots per part dels humans es pot convertir en el nostre pròxim maldecap. Encara que Khatib descarta un alçament de les màquines a l’estil Asimov, l’acadèmic es mostra preocupat pel fet que els autòmats es converteixin en una nova arma de destrucció a les mans dels homes. “En la història de la humanitat hem creat eines cada vegada més sofisticades, i al final un robot és simplement una eina magnífica que també es pot fer servir per ferir altres persones”, lamenta l’expert. En aquest sentit, afegeix que els problemes augmentarien en cas que s’arribés a la creació d’híbrids: robots que incorporin elements biològics més enllà de la mecànica. “Això pot ser espantós”, assegura Khatib.
  9. Les empreses que contractin robots hauran de fer molt més que pagar una taxa. El creador de l’OceanOne no creu que les multinacionals que impulsin el seu negoci fent servir treballadors autòmats només hagin d’abonar més impostos a l’Estat: Khatib creu que l’aportació ha d’anar més enllà i aquestes companyies hauran d’acceptar la seva responsabilitat social formant els treballadors per conviure amb la tecnologia.
  10. La dependència dels robots és un mal que hem d’evitar. Khatib tanca el seu missatge amb un avís: de la mateixa manera que ja no som capaços de deixar el mòbil a casa quan sortim, la societat corre el risc que els androides es tornin massa indispensables. “Llavors el problema no serà que siguin molt intel·ligents -explica- sinó que nosaltres no ho podrem ser sense ells”.
stats