Els 'infectats' per Facebook tenen cura

D'aquí tres anys, vuit de cada deu usuaris actuals de Facebook podrien haver abandonat la plataforma. Així ho asseguren uns investigadors de la Universitat de Princeton, que consideren que l'afiliació a les xarxes socials es propaga igual que les malalties infeccioses i hi han aplicat els mateixos models matemàtics de creixement ràpid i desaparició sobtada. Calculen que el 80% de les infeccions per Facebook es curaran entre el 2015 i el 2017. El pronòstic sembla radical, però arriba poc després d'un altre estudi, aquest d'origen britànic, que diu que els adolescents estan marxant de Facebook, sobretot perquè no hi volen coincidir amb els seus pares.

És probable que Mark Zuckerberg, fundador de Facebook, ens vulgui convèncer del contrari durant la seva intervenció al Mobile World Congress de Barcelona, el mes que ve. El que és segur és que parlarà de mòbils. Dels 1.190 milions d'usuaris actius mensuals que tenia Facebook a final de setembre, gairebé el 75% hi entraven en alguna ocasió des d'un telèfon o una tauleta.

Una dada recent encara més significativa: aquest gener, només el 8% s'han connectat a Facebook exclusivament des d'un ordinador. Ho diu l'analista Benedict Evans, que també indica amb quins mòbils hi accedeix la resta: el 39% amb Android, el 20% amb Apple (14% amb iPhone i 6% amb iPad), el 6% amb Windows Phone o BlackBerry. La sorpresa són el 27% dels usuaris de Facebook que hi entren amb algun telèfon bàsic sense connexió a internet. Diverses operadores de telefonia ofereixen en alguns països asiàtics, africans i d'Amèrica Llatina el servei Facebook for USSD, que aprofita un canal d'ordres de les xarxes GSM per transportar els missatges de text mitjançant els quals els usuaris interactuen amb els seus amics virtuals. Uns amics que, si es compleixen les previsions, cada vegada seran menys.