REFLEXIÓ

El ien tensa les relacions entre els gegants asiàtics

El ien tensa les relacions  Entre els gegants asiàtics Zoom

La decisió de Shinzo Abe de deixar caure el valor del ien respecte al dòlar nord-americà per reforçar el sector exportador japonès ha repercutit en la cotització d'altres divises asiàtiques. En la reunió de ministres de Finances del G-20 celebrada el 15 de febrer a Moscou, el president del BCE, Mario Draghi; la directora de l'FMI, Christine Lagarde, i el secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría, van minimitzar el possible esclat d'una guerra de divises. Interessava revitalitzar l'economia del Japó. El G-20 es va limitar a advertir contra les devaluacions competitives.

Però la baixada del ien va provocar un conflicte d'interessos comercials a l'Àsia Oriental. La depreciació del ien (d'un 25%) davant del won sud-coreà ha impactat negativament en les empreses exportadores sud-coreanes, que competeixen directament amb les japoneses en els mercats exteriors en sectors com el de l'automòbil. Hyundai, per exemple, que competeix amb Nissan i Toyota, va veure com les seves vendes descendien un 15% en el primer trimestre. Les exportacions sud-coreanes al Japó també van caure, mentre que van créixer les importacions procedents de l'arxipèlag. I un won fort va frenar el nombre de turistes nipons que van visitar Corea.

Les veus d'alarma van saltar a finals d'abril, quan el ien va baixar per sota dels 100 iens per dòlar, cosa que pot provocar que les exportacions globals sud-coreanes disminueixin un 3,4%. Si el ien baixés fins als 110 iens per dòlar, les exportacions podrien caure fins a un 11,4%, cosa que perjudicaria seriosament les empreses sud-coreanes, que solen operar amb marges molt estrets.

D'altra banda, persisteixen les disputes territorials entre Pequín i Tòquio sobre les illes Senkaku/Diaoyu, i entre Seül i Tòquio per les illes Dodko/Takeshima. El 23 d'abril, tres membres del govern japonès i un grup de parlamentaris conservadors van visitar una vegada més el santuari de Yakusumi a la capital nipona, una ofrena ritual per a ells i una ofensa per a l'opinió pública de la Xina i de Corea del Sud. Unes tensions que no beneficien ningú quan els tres països pretenen negociar un acord de lliure comerç trilateral.

Professor de dret a Esade i autor del llibre 'Asia Marca el rumbo'