12/05/2013

El ien tensa les relacions entre els gegants asiàtics

2 min
El ien tensa les relacions  Entre els gegants asiàtics

La decisió de Shinzo Abe de deixar caure el valor del ien respecte al dòlar nord-americà per reforçar el sector exportador japonès ha repercutit en la cotització d'altres divises asiàtiques. En la reunió de ministres de Finances del G-20 celebrada el 15 de febrer a Moscou, el president del BCE, Mario Draghi; la directora de l'FMI, Christine Lagarde, i el secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría, van minimitzar el possible esclat d'una guerra de divises. Interessava revitalitzar l'economia del Japó. El G-20 es va limitar a advertir contra les devaluacions competitives.

Però la baixada del ien va provocar un conflicte d'interessos comercials a l'Àsia Oriental. La depreciació del ien (d'un 25%) davant del won sud-coreà ha impactat negativament en les empreses exportadores sud-coreanes, que competeixen directament amb les japoneses en els mercats exteriors en sectors com el de l'automòbil. Hyundai, per exemple, que competeix amb Nissan i Toyota, va veure com les seves vendes descendien un 15% en el primer trimestre. Les exportacions sud-coreanes al Japó també van caure, mentre que van créixer les importacions procedents de l'arxipèlag. I un won fort va frenar el nombre de turistes nipons que van visitar Corea.

Les veus d'alarma van saltar a finals d'abril, quan el ien va baixar per sota dels 100 iens per dòlar, cosa que pot provocar que les exportacions globals sud-coreanes disminueixin un 3,4%. Si el ien baixés fins als 110 iens per dòlar, les exportacions podrien caure fins a un 11,4%, cosa que perjudicaria seriosament les empreses sud-coreanes, que solen operar amb marges molt estrets.

D'altra banda, persisteixen les disputes territorials entre Pequín i Tòquio sobre les illes Senkaku/Diaoyu, i entre Seül i Tòquio per les illes Dodko/Takeshima. El 23 d'abril, tres membres del govern japonès i un grup de parlamentaris conservadors van visitar una vegada més el santuari de Yakusumi a la capital nipona, una ofrena ritual per a ells i una ofensa per a l'opinió pública de la Xina i de Corea del Sud. Unes tensions que no beneficien ningú quan els tres països pretenen negociar un acord de lliure comerç trilateral.

Professor de dret a Esade i autor del llibre 'Asia Marca el rumbo'

stats