BLANCA PALACIÁN I MILLÁN VÁZQUEZ

El grup Hilton ultima la seva OPI

Aquesta setmana als mercats hi ha hagut més notícies que no pas les grans caigudes als parquets d'ambdós costats de l'Atlàntic, i, precisament, una de les més destacades ha estat els preparatius de Hilton Worldwide -la famosa cadena d'hotels- per fer el seu gran retorn als mercats. L'OPI -oferta pública inicial- del grup hoteler es prepara per ser la més gran en la història del sector, i amenaça de fer ombra a la sortida a borsa més recent de la xarxa social Twitter a Wall Street.

Concretament, els analistes i la cadena hotelera controlada per Blackstone Group esperen recaptar 2.370 milions de dòlars nord-americans dels 112,8 milions d'accions que seran ofertes pròximament a un preu d'entre 18 i 21 dòlars. Si aquest esdeveniment corporatiu es completa amb èxit, l'empresa tindrà una valoració final de 20.700 milions de dòlars.

Cal recordar que el grup hoteler va ser adquirit per Blackstone Group l'any 2007 en l'inici de la crisi immobiliària als Estats Units per un valor de 26.700 milions de dòlars, la compra més finançada fins a la crisi financera del 2008. Posteriorment, aquest grup ha invertit fins a 6.800 milions de dòlars, i la seva participació en el valor serà d'un 76,2% després de l'OPI, amb una valoració total de la seva participació en 15.700 milions de dòlars. Potser el fet més important de tot aquest esdeveniment és el fet que aquest grup inversor no vendrà cap part de la seva participació en la cadena hotelera.

L'èxit de la sortida al parquet sembla estar assegurat; de fet, el grup inversor no podria haver trobat un moment millor per fer-ho: amb el mercat nord-americà en màxims històrics, el preu està garantit i, a més, els inversors semblen tenir un gran interès per una empresa amb una tradició de gairebé 100 anys. Els avantatges amb què compta la cadena hotelera es fonamenten en una gran diversificació, amb més de 4.041 hotels en 90 països diferents, unes xifres d'enveja per a qualsevol altre grup que opera en el mercat del turisme i la restauració.

A més a més, entre els subscriptors més importants hi ha Deutsche Bank, Goldman Sachs, Bank of America i Morgan Stanley, que, a més, han vist com tot just després de la presentació d'aquesta OPI s'hi han sumat altres grans noms com JP Morgan i Wells Fargo. Aquesta sortida a borsa representa una gran oportunitat per als petits inversors que cerquen formar una cartera sòlida i diversificada: el mercat nacional no ha brindat en els últims anys l'oportunitat d'invertir en valors del sector hoteler sense sotmetre's a una gran dosi de volatilitat i incertesa. Però, en un nou món que intenta sortir de la pitjor crisi després de la Gran Depressió dels anys 30, per què no confiar en un dels grans del sector.